Meny

Takker NM-arrangørene for kjempekastet

Andreas Thorkildsen vant spyd for menn og satte årsbeste i verden med 90,61 under NM i friidrett i Byrkjelo i Sogn og Fjordane søndag. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andreas Thorkildsen slo til med årsbeste i verden og 90,61 i superforholdene i Byrkjelo-NM søndag. Etterpå takket trener Åsmund Marthinsen arrangørene for god hjelp.

– Forholdene var svært gode her. Derfor tok jeg kontakt med arrangørene før spydfinalen skulle begynne og spurte om det var mulig å få noen flere oppvarmingskast på banen enn det som er vanlig.

– Arrangørene ville gjerne ha lange kast her de også, så det var ikke noe problem for spydkasterne å slippe til på banen litt før tidsskjemaet. De fikk også lov til å kaste fritt, og dermed ble det flere treningskast enn de to som er vanlig, sa trener Åsmund Marthinsen til NTB etter at Thorkildsen nok en gang hadde imponert med et superkast.

Han klarte å få spydet til å passere 90 meterstreken for åttende gang i karrieren i den gunstige vinden i Byrkjelo. Det ga selvsagt suverent NM-gull og den sjette kongepokalen i karrieren.

Nå kan han reise til VM i Daegu i trygghet om at han er den suverent beste spydkasteren i verden. Han har fire av de fem lengste kastene i verden i år. Den eneste som er i nærheten er latvieren Vadims Vasilevskis, som har 88,22, men det holder bare til fjerdeplass bak de tre lengste kastene til Thorkildsen.

Gode forhold

– Det var gode forhold på banen her, men måtte utnyttes. Derfor brukte jeg de to første kastene til å vende meg til vinden og tilløpet. Det tok litt tid før jeg kom inn i det, men så satt det, og da ble det over 90 meter, sa Andreas Thorkildsen til NTB etter spydfinalen.

– Det er ikke det beste 90-meterskastet jeg har prestert i karrieren min, for også vinnerkastet ble litt rotete. Derfor har jeg litt å rette opp før VM, la han til.

Thorkildsen hadde det lengste kastet i verden før søndagens NM-finale på 88,43 meter. Det resultatet fikk han opp for 14 dager siden, og etter det har han kastet lite.

– Det er 14 dager siden jeg konkurrerte sist, og det gjorde at jeg stilte litt konkurranserusten her. Jeg slet også med en liten forkjølelse i forrige uke, og det ga heller ingen ideell oppladning til denne Nm-konkurransen, sa verdens desidert beste spydkaster og tittelforsvarer i VM.

I form

– Denne konkurransen og den prestasjonen Andreas sto for her i NM forteller meg at han er i god form, og at han har veldig god kontroll før VM. Det var gode forhold her, og i vinnerkastet hadde han bra trykk, men han klarte ikke helt å utnytte vinden, for han fikk ikke den høyden i kastene sine som vi hadde håpet på, forklarte trener Åsmund Marthinsen overfor NTB.

– Selv om kastingen ikke var helt optimal, kan jeg ikke si annet enn at jeg er kjempefornøyd med denne NM-innsatsen. Vi fikk et kast over 90 meter, og det skjer ikke så ofte, slo treneren fast.

– Det er liten tvil om at vi drar med oss veldig mye selvtillit til VM og Sør-Korea nå, men fortsatt gjelder det å holde trykket oppe. Vi må ikke sovne, men passe på å holde trykket oppe også de neste ukene, sa treneren.

– Det blir å fylle på med litt fysisk trening den kommende uken før vi reiser til Daegu, og en ukes tid før VM-kvalifiseringen kommer vi, som vanlig, til å trene noen harde økter. Men kontrollen er god, for grunnformen er veldig bra, sa Åsmund Marthinsen.

Han sa også at det meste har gått på skinner for Thorkildsen i år, bortsett fra det skadeavbrekket han hadde etter Diamond League-stevnet i Shanghai.

– Skadeavbrekket var en nedtur, men samtidig ble Andreas enda mer sulten i den perioden han ikke fikk konkurrert, og det var positivt, forklarte Marthinsen til NTB.

Les flere nyheter

Populært