Meny

Obama risikerer å bli vraket av velgerne

sy79d8ac: USAs president Barack Obama på vei ut fra Det hvite hus lørdag. Til uken starter han på en turné i Midtvesten for å drive valgkamp. Mange mener det spøker for hans neste periode som USAs leder. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama legger til uka ut på en turné i Midtvesten i håp om å stagge kommentatorer som nå minner ham om utsagnet om at han heller ville være en god president i én periode enn en middelmådig en i to perioder.

USAs statsgjeld

* USAs statsgjeld er på 14.300 milliarder dollar

* Statsbudsjettet for 2011 på 3.550 milliarder dollar er gjort opp med et underskudd på 1.170 milliarder dollar

* Underskuddet finansieres med nye lån, som i sin tur øker statsgjelda og renteutgiftene

* Sparepakken som ble vedtatt i forbindelse med heving av gjeldstaket, innebærer i beste fall innsparinger på 2.400 milliarder dollar over ti år, dvs. 240 milliarder dollar i året

* Om underskuddene fortsetter som nå, øker statsgjelda med ca. 12.000 milliarder dollar de neste ti årene; om innsparingene gjennomføres, reduseres dette til en økning på 9.600 milliarder dollar

* For å bringe statsbudsjettet i balanse må enten 70 prosent av lovpålagte utgiftsposter eller alle ikke-lovpålagte utgifter kuttes, eller skattene må heves svært kraftig, ifølge Congressional Research Service.

(©NTB)

Med USA på kanten av stupet økonomisk kan det spøke for Obamas gjenvalg. Ifølge noen av hans kritikere vil han i så fall gå av uten å ha våget å ta de dristige grepene han burde ha tatt for å få økonomien på rett kjøl og bli en president som huskes for besluttsomhet.

– Problemet for Obama nå er at USA enten står på kanten av stupet eller allerede har falt av. Hvis han skal innfri løftet om å bli en god president i én periode, er dette testen på hans karakter, sier David Rothkopf, som var i handelsdepartementet under president Bill Clinton.

Under turneen i Iowa og andre stater i Midtvesten må han prøve å balansere mellom å drive valgkamp og vise at han prioriterer å styre landet i vanskelige tider.

Skrekkuke

Uka som er gått, har vært en av hans verste siden han ble valgt på en bølge av optimisme for snart tre år siden.

På en og samme uke ble USAs kredittverdighet nedgradert for første gang i historien av ratingbyrået Standard & Poor's, og sentralbanken Federal Reserve fastslo at det er lite håp om økonomisk vekst som monner de neste to årene.

Hittil har de fleste kommentatorer tatt det for gitt at Obama ville bli gjenvalgt, trass i høy arbeidsløshet og skjør økonomi, fordi de republikanske motkandidatene oppfattes som lite inspirerende og i flere tilfeller lite valgbare.

Frustrasjon

Men nå viser målingene at pessimismen og frustrasjonen vokser blant velgerne, og brått kan valget vippe i retning av en republikaner.

73 prosent mener USA er på feil spor, og 47 prosent mener vi ikke har sett det verste ennå. Andelen som mener Obama gjør en god jobb, har sunket fra 49 til 45 prosent i august.

Det som har frustrert velgerne mest den siste tiden, var den langtrukne striden om sparepakker og heving av gjeldstaket, som endte med en avtale ingen er fornøyd med, og som verken bidrar til vesentlige budsjettkutt eller ny vekst. Det var den striden som til slutt også frustrerte Standard & Poor's.

Søker kompromiss

Obamas instinkt er å søke kompromisser, ikke konfrontasjon. Det var da også et av hans viktigste løfter som ny president å bringe amerikanerne sammen.

Men noen av hans kritikere i det demokratiske partiet mener at han var for ettergivende og lot anledningen gå fra seg til å sette foten ned overfor ytterliggående republikanere, berge USAs økonomi og bli en god president, om det så skulle endt med at han ikke blir gjenvalgt.

Men en demokratisk rådgiver sier ifølge New York Times at et slikt modig og besluttsomt grep faktisk kunne ha bidratt til at han ble gjenvalgt, eller i det minste sikret ham en ærerik plass i amerikansk historie.

– Han må være villig til å akseptere de resultatene som måtte komme, sier rådgiveren, som vil være anonym fordi han ikke vil kritisere Obama offentlig.

En ny meningsmåling viser at han kan ha rett: 62 prosent mener det viktigste er å skape nye jobber, mens bare 29 prosent mener det må prioriteres å kutte i gjeld og underskudd.

Smertefulle kutt

David Rothkopf mener Obama nå må konsentrere seg om å få økonomien på rett spor i det lange løp, selv om det betyr at Demokratene må godta dypt upopulære kutt i trygde- og pensjonsbudsjetter, og at Republikanerne må finne seg i kutt i forsvarsbudsjettet, skatteøkninger og nye stimuleringsprogram for å skape jobber.

En republikansk analytiker, Charlie Black, som var rådgiver for John McCain da han var presidentkandidat, er enig med Rothkopf. Han mener Obamas to store problemer er arbeidsløsheten og budsjettunderskuddene.

– Det er ikke så mye han kan gjøre med arbeidsløsheten nå, men det ville hjelpe å få kontroll over underskuddet. Til det må han kutte i pensjoner og trygder, sier han.

(©NTB)

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært