Meny

Politiet om Utøya-rekonstruksjonen til Anders Behring Breivik lørdag

- Han var ikke uberørt, men viste ikke tegn til anger

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fortalte om Anders Behring Breiviks rekonstruksjon på Utøya lørdag. Der fikk de også nye opplysninger om det som skjedde 22. juli i år.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby fortalte i dag om gårsdagens rekonstruksjon som Anders Behring Breivik gjennomførte på Utøya etter de grusomme drapene for vel tre uker siden.

Ingen spor av anger

- Siktede bar preg av at han ikke var uberørt at han var tilbake på Utøya, men han gav ikke noe uttrykk for anger, sa Kraby til et samlet pressekorps søndag.

Les også: Breivik viste hvordan han drepte

Politiet har inntil i dag vært lite villige til å snakke om rekonstruksjonen. Kraby fortalte at politiet ønsket minst mulig forstyrrelser rundt avhøret ute på Utøya.

- Vi er fornøyde med at vi fikk jobbe i ro, og at det ikke er blitt større oppmerksomhet rundt saken enn det det har blitt, sa Kraby.

Politiadvokat Kraby, som selv var med på Utøya i går, sa videre at Breivik husket nye detaljer rundt massakren, men han ville ikke gå i detalj om hva den terrorsiktede fortalte.

- Han har hele tida vært rolig, detaljert og samarbeidsvillig, og det var han også ute på Utøya. Mange nye detaljer kom fram i dette avhøret.

– Han har allerede gjennom 50 timers avhør gitt mange opplysninger, og avhøret lørdag ga oss flere, sa Kraby.

Les alt om terrortragedien her

Sterkt bevoktet

I nærmere åtte timer ble Anders Behring Breivik avhørt på Utøya. Kraby mente det var særdeles viktig for den videre etterforskningen at man fikk gjort dette nå.

– Det var viktig at avhøret ble så grundig at man ville slippe en senere befaring under rettssaken, sa han.

Alt den terrorsiktede sa ble tatt opp på bånd. Hele avhøret ble også filmet.

Selve avhøret begynte ganske raskt etter at rekonstruksjonsfølget hadde ankommet Utvika, og fortsatte i båten MS Thorbjørn over til øya.

- Det var pauser inne ved land, men det var en forholdsvis intens økt, sa Kraby.

Politiet begrunnet rekonstruksjonen med at de vil gi pårørende så mange, og gode, svar som mulig rundt det som skjedde.

– I vurderingen av om det var riktig å ta med siktede ut til Utøya var hensynet til de omkomne, de skadde og de pårørende sterkt til stede. Vi tok ham med dit slik at de skal få vite mest mulig om hva som har skjedd der ute, sa politiadvokaten.

Behring Breivik var iført både fotlenker og håndjern da han ankom fergekaia på land. I tillegg hadde politiet festet et tau rundt livet hans.

Han var hele tiden under sterk bevoktning av politiet. Noe av det man fryktet mest var at noen kunne ha fått informasjon om avhøret på Utøya og således ha et ønske om å skade den terrorsiktede.

AUF får Utøya tilbake

Fredag 19. august overtar AUF igjen Utøya. Øya er nå ferdig ryddet, og de tekniske undersøkelsene er avsluttet.

Ifølge politiadvokat Kraby var det viktig å få gjennomført avhørene med den terrorsiktede før AUF får Utøya tilbake.

Etter lørdagens nærmere åtte timer lange avhør på Utøya vil det ikke bli behov for å gjennomføre en befaring med den siktede der under rettssaken, opplyste politiadvokaten.

Les flere nyheter

Populært