Meny

Berlin mintes byggingen av muren

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med utendørs kinoforestillinger, blomsterkranser og dans mintes berlinerne at det er 50 år siden Berlinmuren ble bygget.
Berlin-muren

* 155 kilometer lang, knappe fire meter høy. Sperret 193 gateløp samt 12 linjer på by- og undergrunnsbanene

* Ble i sin grunnform reist på kort tid 13. august 1961. Den sto fram til 9. november 1989

* Det fantes åtte grenseoverganger mellom Vest- og Øst-Berlin. I tillegg kom seks overganger til Vest-Berlin fra andre deler av den østtyske staten DDR

* Overvåket av 11.500 soldater, 302 utkikkstårn

* Mer enn 100.000 innbyggere av DDR forsøkte i årene fra 1961 til 1989 å flykte over grensen fra DDR til Vest-Tyskland. Mer enn 600 av dem døde under fluktforsøkene, og av disse omkom minst 136 bare ved Berlinmuren.

(Kilder: Berlins offisielle nettsider, nyhetsbyrået DPA)

(©NTB)

Muren ble påbegynt 13. august 1961 og ble stående i 28 år. Lørdag ble dagen markert, først og fremst i Berlin, men også i resten av Tyskland.

Midt på dagen ble det holdt et minutts stillhet, hvor bare kirkeklokkene kimte. Offentlig transport sto også stille en kort stund.

– Det urettferdige i å bygge muren minner oss den dag i dag om å stå for frihet, demokrati og borgerrettigheter, hjemme og ute i verden, sier Tysklands statsminister Angela Merkel i et intervju anledning dagen.

Les også: «Muren vil stå i 50, kanskje 100 år»

Frykt i familien

Merkel deltok lørdag på kransenedleggelse ved et minnesmerke i byen.

– Selv om jeg bare var sju år i 1961, husker jeg personlig hvilken frykt byggingen utløste i min familie. Vil ble skilt fra tanter og besteforeldre, forteller Merkel, som ble født i den vestlige delen av byen. Familien flyttet imidlertid østover da hun var liten.

Tysklands president, Christian Wulff, sier Tyskland burde oppfordre til mer frihet innenfor landets grenser ved å hjelpe innvandrere med å bli integrert og gjøre det mulig for folk å nå sitt potensial.

Det var sivil aktivisme som til slutt gjorde at muren forsvant.

– Muren falt ikke, den ble veltet, sier han.

Wulff nevnte også de som døde i forsøket på å flykte fra det kommunistiske Øst-Tyskland og de politiske fangene.

Les også: Sårene som ikke vil gro

Kritisk til «Ostalgie»

Berlinmuren ble reist for å hindre folk i å flykte fra øst til vest.

Berlin-borgermester Klaus Wowereit kritiserte dem som ser tilbake på det gamle DDR (Deutsche Demokratische Republik) med nostalgi.

– Det er sjokkerende at det til og med i dag er folk som mener sosialistpartiet (SED) hadde gode grunner for å isolasjonen, sier borgermesteren.

I det radikale venstrepartiet Die Linke har det vært diskusjoner om dette nylig. Flere tidligere kommunistpartimedlemmer, som nå er medlem i Die Linke, anklages for å ville glatte over de verste sidene av det totalitære regimet.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Populært