Meny

Opplendingene tar en dag i mårå

Samlet i sang: - Du skal få en dag i mårå, sang SVs Sigmund Hagen (i midten) og opplendinger av alle politiske valører på Stortorget i Lillehammer. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alf Prøysens «Du skal få en dag i mårå» samlet opplendingene fra Frp til Rødt i dag. «I mårå» braker valgkampen løs også i dette trauste fylket.

LILLEHAMMER (ABC NYHETER): Nansenskolens rektor Dag Hareide grep lillehamringene og politikere fra ytterste høyre til ytterste venstre, da han som eneste taler innledet valgkampen i Oppland.

- Kjære alle sammen: Vi må hjelpe hverandre til å skille den sunne fedrelandsfølelsen fra den syke nasjonalismen!

Appellen kom fra Hareide på stortorget i Lillehammer, der ti fylkespartier hadde bedt ham holde tale ved en felles valgkampåpning.

En valgkampstart der politikerne holdt kjeft - og der dilemmaet mellom sorg og behovet for skarp politisk debatt ligger under.

Les også: Carl I. Hagen legger bånd på seg

Nasjonalisme og nasjonalisme

- Sjokket satte seg i kroppen, og etter hvert stoltheten og gleden da jeg hørte statsministerens og folkets reaksjon, sa Hareide om de fryktelige begivenhetene som har hjemsøkt landet, og la til:

- Samtidig visste jeg at det fantes en annen form for nasjonalisme. At folk som bor i dette landet, mener at noen må renskes ut herfra.

Dag Hareide på torget i Lillehammer: - Slutt å rakke ned på andres menneskeverd! Foto: Thomas VermesDag Hareide på torget i Lillehammer: - Slutt å rakke ned på andres menneskeverd! Foto: Thomas Vermes

- Jeg vil takke dere for at dere politikere som står her, gjør det politiske hverdagsarbeidet, fortsatte rektoren.

- Det er viktig, men kan være tråkig. Det er som med renholdsarbeideren, som bare får høre det når gulvet er skittent, sa Hareide.

Sjekk hvilket parti du kanskje bør stemme på

- Ikke felles demokratitenkning

- I år er det bedre å stemme på feil parti enn ikke å stemme, formanet Dag Hareide om velgernes ansvar nå.

- Men hvilken plass har skarp meningsutveksling om politiske veivalg i denne valgkampen? spurte ABC Nyheter etter appellen hans.

- Det spørs hva du mener med skarp. Ett ord jeg har lyst til å bruke, er verdighet. Det handler om å respektere dine meningsmotstanderes menneskeverd.

- Noen av disse verdiene blir vel utfordret av partiene her?

- Alle disse sakene har partiene ment forskjellig om. Vi har ikke alle en felles demokratitenkning. Men vi har veldig mye felles, sa Hareide, som i sin tale ønsket å utfordre uten å støte noen av de ti arrangør-partiene.

Blir idyll til debatt?

Løfter sammen – i dag: Aps partisekretær Øystein Andreassen og Frps partisekretær Ole-Johan Dyste. Foto: Thomas Vermes Løfter sammen – i dag: Aps partisekretær Øystein Andreassen og Frps partisekretær Ole-Johan Dyste. Foto: Thomas Vermes

Idyllen var til å ta og føle på da en gjeng fylkessekretærer fra Ap, Høyre og Frp i fellesskap rigget til dagens arrangement, og utvekslet morsomme historier om utkjøring av valgmateriell i det store fylket.

- Det legges opp til neddempet debatt i år. Har dere egentlig tradisjon for å være skarpere i kantene ellers?

- Her i Oppland pleier alt å gå veldig sømmelig for seg. Knallharde personangrep er ikke i vår natur, svarer Arbeiderpartiets fylkessekretær Ole-Johan Dyste.

Fremskrittspartiets regionsekretær for Hedmark og Oppland, Øystein Andreassen, er enig i det, men legger til:

- Det kan selvfølgelig bli noen harde debatter nå, men vi er ikke i humør til å laga til noen harde fronter.

Les også: Valgkampen er i gang.

Velgernes behov

Alvor og taushet i Lillehammer: Men heretter starter Sps listetopp Terje Ivar Odnes og de andre politikerne valgkampen. Foto: Thomas VermesAlvor og taushet i Lillehammer: Men heretter starter Sps listetopp Terje Ivar Odnes og de andre politikerne valgkampen. Foto: Thomas Vermes

- Velgerne har krav på å vite hva valget står om, sier imidlertid SVs førstekandidat i fylket, Sigmund Hagen og lister opp:

- Ideologiske skillelinjer er klare i skolepolitikken, der vi ikke ønsker å ha så fritt skolevalg at de flinkeste flokker seg ett sted, mens andre må reise lange veier for å gå på skole. Vi vil ha utbygging av gang- og sykkelveier, ikke store veiprosjekter, og vi er for bompengefinansiering.

- Skillelinjene viktige

Fremskrittspartiets listetopp Olaf Diserud er skjønt enig i at uenighetene må fram, også i år:

- Det viktigste nå, er å få fram skillenlinjene.

- Vi kan ikke la oss kue av at én mann vil knuse demokratiet vi har brukt mange år på å skape, sier Diserud.

Han, Frp og Høyre vil i motsetning til venstresida, konkurranseutsette offentlige tjenester. Diserud bedyrer at det skjer uten at det går utover de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

- Min plikt å si fra

Rødts leder Turid Thomassen er førstekandidat både i Lillehammer og i fylkestingsvalget.

- Vi må kunne få dra fram uenighet uten å få en pekefinger og anklager om at du ikke er avdempet nok, sier hun til ABC Nyheter.

- Andre politikere vil kunne si ting jeg ikke er enig i. Da er det min plikt å si fra, og velgernes rett å få det klargjort.

- Men dette var en fin markering. Det var mange lokalpolitikere her. Og det var veldig bindende å få en felles sang, framholder Rødt-lederen.

Les alt om kommune- og fylkestingsvalget

Les andre nyheter her

Populært