Meny

Breivik skal ha krevd svar fra politiet

Anders Behring Breivik skal ha ringt til politiet flere ganger for å overgi seg. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarer Geir Lippestad antyder at Anders Behring Breivik fortsatte massakren på Utøya etter å ha prøvd å overgi seg uten å få responsen han ønsket fra politiet.

I avhør har 32-åringen fortalt at han ringte politiet en rekke ganger for å overgi seg. Politiet har bekreftet at det kom i alle fall én telefon fra en person de antar var Breivik.

I et intervju med Adresseavisen sier Lippestad at Breivik på dette tidspunktet skal ha følt at ugjerningene var så omfattende at han ikke trengte å fortsette.

Den terrorsiktede skal videre ha forklart at han ba politiet ringe ham tilbake og bekrefte at henvendelsen var registrert. Dette ble angivelig ikke gjort.

Les alt om terrortragedien her

– Derfor gjorde han den beslutning som selvfølgelig er veldig vanskelig å forstå. Han vurderte først om han skulle ta sitt eget liv, noe han gikk bort ifra, og fortsatte da vandringen på øya en liten stund til før han ble pågrepet, sier Lippestad.

Han ønsker ikke å anslå hvor mange som kan ha blitt skutt etter at Breivik ringte politiet. Siktede traff angivelig to grupper med ungdommer etter oppringningene, men Lippestad sier ikke noe om hvorvidt denne påstanden er bekreftet av etterforskerne.

Breivik hevder at de første skuddene på Utøya var vanskelige, men at han etter hvert opplevde det som om han gikk på autopilot. Også i avhør framstår 32-åringen som om han går på autopilot, ifølge Lippestad.

– Det høres ut som han snakker om en bok han har lest. Han fremstår som uberørt av det han forteller, sier forsvareren.

På spørsmål om Breivik føler han har noe ugjort på Utøya, svarer Lippestad nei.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Populært