Meny

Etterlatte spør hvorfor politiet brukte så lang tid

Skadde fraktes fra Utøya etter skytingen fredag 22. juli. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen (innfelt) representerer mange av de etterlatte. Foto: Morten Edvardsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vegne av flere etterlatte etter Utøya-angrepet sendte bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen fredag et brev til Politidirektoratet hvor hun krever svar på en rekke spørsmål.

«Hvorfor valgte politiet å sjøsette båten fra Storøya, der sjøveien er fem ganger så lang som fra Utvika?»

Det er blant spørsmålene bistandsadvokaten krever svar fra politidirektør Øystein Mæland på om politiets håndtering av terrorangrepet 22. juli, melder NRK.

Etterlatte vil vite hvorfor det gikk omkring én time fra de første meldingene om skyting kom inn til Nordre Buskerud politidistrikt til gjerningsmannen ble pågrepet.

Her er noen flere av spørsmålene de etterlatte ber om svar på:

*Hvorfor brukte politiet én gummibåt til å frakte beredskapstroppen til Utøya?

*Hvor mange ganger tok siktede kontakt med politiet da han var på Utøya?

*Hvorfor ble ikke politihelikopter eller andre helikoptre brukt i utrykninga?

Advokat Larsen forstår at granskningsarbeidet etter tragedien vil ta tid, men fremhever at pårørende ikke skal måtte vente på granskninger og rapporter.

– Da er det mye bedre at de får til svar at «Vi tok feil. Vi har gjort feil», enn at noen prøver å tåkelegge svar, unnskylde seg eller si at alt har vært greit, sier hun.

– Vi er naturligvis beredt til å gi pårørende så bred og god informasjon som mulig på de meget forståelige spørsmålene som de sitter med. Politiets pårørendekontakter følger pårørende over hele landet nært, sier politidirektør Mæland.

Les også: Avhører Utøya-ungdom over hele landet

Les alt om terrorangrepene her

Les flere nyheter

Populært