Meny

Støre møtte medfølende Clinton i Washington

USAs utenriksminister Hillary Clinton uttrykte medfølelse etter terrorangrepet 22. juli da hun tok i mot sin norske kollega Jonas Gahr Støre fredag. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Hillary Clinton roste Norges reaksjon etter terrorangrepet 22. juli under møtet med Jonas Gahr Støre i Washington fredag.

Møtet mellom de to utenriksministrene varte i to timer, dobbelt så lenge som avtalt på forhånd.

– Clinton er proff, grundig og kunnskapsrik, og for å si det litt ubeskjedent er hun imøtekommende overfor Norge. Hun har både innsikt og interesse for det norske samfunn, og vi blir lyttet til og tatt på alvor, sier Støre til NTB.

Den amerikanske utenriksministeren har også merket seg Norges reaksjoner etter terrorangrepet, og hun ga nordmenn stor anerkjennelse for å ha vist samhold, stå fast på demokratiske verdier og reagere med verdighet, ifølge Støre.

– Som mor klarer jeg nesten ikke å forestille meg det. Da Jonas fortalte meg om begravelsene, vekket det forferdelige minner fra da jeg var i begravelsene etter terrorangrepene i Oklahoma City og etter 11. september. Det er en forferdelig menneskelig tragedie, sa Clinton ifølge NRK da hun møtte pressen etter samtalene.

Palestinsk initiativ

Støre beskriver ellers samtalene som brede og detaljerte.

Ettersom Norge er leder for giverlandsgruppen for palestinerne vekslet Clinton og Støre meninger vedrørende palestinernes forsøk på å bli anerkjent som en selvstendig stat under FNs hovedforsamling i september.

– Vi er enige om det grunnleggende, at konflikten må løses med forhandlinger. Men vi har ulikt syn på palestinernes strategi. USA er imot at palestinerne tar saken til FNs hovedforsamling, mens vi fra norsk side har registrert at det har vært gjort utallige forsøk på forhandlinger uten at det har vært mulig å komme fram til en løsning, sier Støre.

Han vil se hva slags forlag palestinerne kommer med før han tar stilling til hva Norge kommer til å stemme.

Libya

Norge skal de neste månedene representere de nordiske landene i kontaktgruppen for Libya. Også her er Norge og USA helt enige om at det trengs en politisk løsning, ifølge Støre.

– Det vil bli økt fokus på å finne en politisk løsning mens Norge sitter i kontaktgruppen. Vi må jobbe intenst med det, sier Støre.

– Innebærer det også et økt press på de libyske opprørerne om å forhandle?

– Partene i Libya har et felles ansvar for å bidra med det. Opprørerne må også ta dette ansvaret, sier Støre.

Invitasjon

Støre tok også opp problemstillinger knyttet til nordområdene og benyttet anledningen til å invitere Hillary Clinton til en ny tur nordover neste gang hun besøker Norge.

Men han nevnte ikke den russiske NATO-ambassadøren Dmitrij Rogozin, som under et besøk i Norge forrige uke sa at amerikanerne kan komme til å plassere krigsskip med avanserte kampsystemer i norske farvann i forbindelse med USAs planlagte rakettforsvar i Europa.

– Det var ikke oppe på dagsordenen med Clinton, men jeg sa litt om det da jeg møtte det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus. Jeg sa at hans påstand var veldig spekulativ, og at vi ikke er i konflikt med USA på det området, sier Støre. Også situasjonen i Syria, konflikten i Afghanistan og sultkatastrofen på Afrikas Horn var tema for samtalene mellom de to utenriksministrene.

Les flere nyheter

Populært