Meny

Miljøvernere slutter fred med Cermaq

NY MILEPÆL: Daværende Cermaq-sjef Geir Isaksen ringte i bjella da selskapet ble børsnotert i 2005. Nå har selskapet passert en miljø-milepæl. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historisk mekling mellom miljøbevegelsen og Cermaq om bærekraftig oppdrett i Chile og Canada.

Anklagene om uansvarlig oppdrettsnæring i Chile og Canada har haglet, også mot den delvis statseide norske giganten Cermaq ASA.

I mai 2009 klaget Norges Naturvernforbund og Forum for utvikling og miljø Cermaqs oppdrettsvirksomhet i Canada og Chile inn for brudd på OECDs retningslinjer

Felles erklæring

Cermaq avviste disse påstandene. Men nå har partene nå kommet til fred og forsoning. Partene er enige om en felles erklæring bærekraftig bruk av naturressursene og selskapets samfunnsansvar framover.

I erklæringen vedgår Cermaq at selskapet burde drevet mer bærekraftig oppdrett i Chile fram mot utbruddet av fiskesykdommer i 2007. Etter den tid har Cermaq innført viktige tiltak for bedre rutiner.

Miljøorganisasjonene anerkjenner i erklæringen at Cermaq har tatt lærdom og gjort positive grep.

Les hele erklæringen her.

Føre var

Cermaq undertegner på høye ambisjoner for samfunnsansvar, inkludert føre var-prinsipper for å minske risiko for miljøskader, og aktiv holdning til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og urfolks rettigheter.

Diskusjonene og erklæringen er blitt gjennomført innen et forum som kalles Kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv, Norges Kontaktpunkt for OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.

- Partene har deltatt i en viktig prosess for å løse tvister om næringslivets ansvar for menneskerettigheter og miljøhensyn, sier Kontaktpunktets leder, professor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært