Meny

- Arbeidet blir omfattende og vanskelig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv sier hun tar fatt på arbeidet med stor ærefrykt.

– Litt folkelig sagt oppfatter jeg at vi skal besvare to hovedspørsmål: Hva skjedde egentlig 22. juli, og hva kan vi lære? sa Gjørv da hun ble presentert som kommisjonens leder fredag.

Les også: Alexandra Bech Gjørv skal lede 22. juli-kommisjonen

Den 45 år gamle juristen sier at hun aldri var i tvil om å takke ja til oppdraget da hun ble spurt:

– Det var åpenbart, for jeg hadde allerede tenkt tanken om jeg kunne bidra med noe. Arbeidet blir omfattende og vanskelig. Vi vil jobbe under stort press, og jeg vil lede arbeidet med ærefrykt for alle de berørte og for oppdraget, sa hun.

Undersøker alle beslutninger

Hun sier at kommisjonen må undersøke alle beslutninger som ble tatt, og om andre beslutninger kunne ha avverget deler av tragedien.

– Da er det ikke til å unngå at vi må inn i enkeltpersoners vurderinger. Men kommisjonen har ikke mandat for å vurdere personlig ansvar, sa hun.

Kommisjonens arbeid skal etter planen legges fram 10. august neste år, men Gjørv utelukker ikke at resultatene gjøres kjent tidligere.

– Jeg vil raskt sammenkalle kommisjonen, og det første vi vil gjøre, er å lage en arbeidsplan. Vi vil da vurdere om det er forsvarlig å komme med delrapporter fra arbeidet, før den endelige rapporten kommer, sier hun.

Ingen gransking

Kommisjonslederen understreker at kommisjonen ønsker å lytte til innspill utenfra, og at pårørende skal bidra med sitt syn.

Regjeringen har hele tiden vært klar på at kommisjonen ikke skal være en granskingskommisjon.

– Vi kommer til å se mer på den samfunnsmessige siden, mens en granskingskommisjon ville sett mer på enkeltpersoners ansvar, sier hun.

Les flere nyheter

Populært