Meny

Tror ikke på nye bombe-regler

Den hjemmelagde bomben av kunstgjødsel forårsaket meget store ødeleggelser i Oslo sentrum. Bransjen tror ikke nye EU-regler alene kan stanse fremtidige gjerningsmenn. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye reglene for å stanse hjemmelagde bomber av kunstgjødsel vil ha liten effekt, tror bransjen.

Selv om selgerne av kunstgjødsel i Norge gjerne bidrar i arbeidet med å forhindre produksjonen av hjemmelagde bomber, så tror de ikke de foreslåtte EU-reglene som ABC Nyheter omtalte i går, vil ha noen effekt.

- Forslaget er et lite skritt i riktig retning, men det vil ikke forhindre folk i å få fatt i gjødsel, sier Leif Kåre Gjerde som er daglig leder hos gjødselsgrossisten Fiskå Mølle.

I går advarte også avdelingsdirektør Torill Tandberg ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mot å tro at nye regler ville kunne forhindre privat bombeproduksjon.

Les også: - Regler stanser ikke bomber

En annen gjødselsgrossist er Felleskjøpet som allerede har innført de delene av regelverket som pålegger omsetningsleddet å kreve dokumentasjon fra kjøper.

- Dette er en vare som er registrert for salg hos mattilsynet og det finnes ingen restriksjoner i Norge. Men vi krever nå at alle kunder som kjøper gjødsel med innhold av mer enn 16 prosent nitrogen må være registrerte, eller la seg registrere, sier Oddny Estenstad som er kommunikasjonsdirektør for Felleskjøpet Agri.

Fiskå Mølle sier at en tilsvarende innskjerpning vil være på plass hos dem i løpet av denne måneden.

Tilbyr kompetanse

Det var Felleskjøpet Agri som leverte de seks tonn kunstgjødsel til den terrorsiktede Anders Behring Breivik, og som han brukte til å lage bombe av.

Både de og gjødselsprodusenten Yara har allerede vært i kontakt med DSB for å tilby og dele sin kompetanse og erfaring.

På Behring Breiviks gård på Åsta står det fortsatt igjen flere 600-kilos sekker med kunstgjødsel. Foto: ScanpixPå Behring Breiviks gård på Åsta står det fortsatt igjen flere 600-kilos sekker med kunstgjødsel. Foto: Scanpix

-Når vi ser at en terrorist klarer å unngå samfunnets sikkerhetsforanstaltninger, så er det naturlig med en diskusjon om nye tiltak, sier informasjonssjef Bernhard Stormyr i Yara International ASA.

- Jeg tror det er veldig naturlig for DSB å gjøre en analyse og ta stilling til om økt overvåkning av omsetningen av gjødsel kan være et riktig spor. Det er ikke Yaras rolle å trekke konklusjonene, men jeg synes jo det er en riktig diskusjon å ta.

- Vi ønsker å ta opp dette med myndighetene og DSB. Vi har ideer å spille inn, men det er viktig at DSBs kompetanse er avgjørende ifht å anbefale relevante tiltak.

Best mulig grunnlag

- Vi tok formell kontakt med DSB 4. august og har sagt fra om at vi antar at det blir en debatt og at vi stiller vår kompetanse til rådighet hvis DSB ønsker dette, sier Stormyr og viser til selskapets erfaringer fra blant annet England og Irland.

Yara er allerede med på to ulike EU-prosjekter som ser på riski ved hjemmelagde eksplosiver, deriblant mulig manipulasjon av gjødselprodukter.

- Det viktige nå er at politiet får gjort en grundig etterforskning som så kan danne grunnlag for videre prosess, både politisk og hos fagmyndigheten, slik at tiltakene bygger på det best mulige grunnlag.

Populært