Meny

Utøya-offer kastet på glattcelle

Da resten av de overlevende etter Utøya-massakren ble fraktet i sikkerhet, ble 17-åringen fra Akershus AUF arrestert og satt i forvaring i samme hus som massemorderen Breivik. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha blitt jaget rundt på Utøya av Anders Behring Breivik, ble Anzor Djoukaev (17) kastet på glattcelle av politiet.

Politiet pågrep 17-åringen og holdt på ham i 17 timer, skriver VG.  Samtidig lette familien desperat blant ofrene og fryktet det verste.

Da resten av de overlevende etter Utøya-massakren ble fraktet i sikkerhet, ble 17-åringen fra Akershus AUF arrestert og satt i forvaring i samme hus som massemorderen Breivik.

Mistenkt

Politiet opplyste da at han var mistenkt for å ha deltatt i massakren. Det skal ha vært ungguttens oppførsel etter tragedien som gjorde at politiet pågrep ham. 

- Jeg tenkte at de måtte være syke i hodet for å tro at jeg hadde gjort noe sånt, sier Anzor Djoukaev til VG, med morens godkjenning.

Etter å ha blitt utspurt av politiet på Utøya i timevis, ankom 17-åringen Hønefoss politistasjon klokken 22.20 - fem timer etter at massakren startet. Der ble han plassert i en celle, uten toalett og kun med en madrass på gulvet. 

Dagen etter klokken 10.33 ble han i følge VG avhørt første gang formelt, uten forsvarer tilstede.

Etter en drøy time ble han sluppet ut, og fikk endelig møte familien igjen.

Politistasjonssjef på Hønefoss, Kjell Magne Tvenge, beklager at familien hans aldri ble informert, og innrømmer at det var en feil som ikke skal skje.

Gråt ikke

17-åringen skal ha blitt pågrepet fordi han virket kald og ikke gråt når de andre ofrene gråt. Politiet fryktet han kunne være en mulig medhjelper til Breivik som hadde kastet våpnene og blandet seg med ofrene etter skytingen.

– De mente at jeg virket upåvirket, at jeg var kald og ikke gråt når de andre gråt. Så satte de på meg håndjern, sier 17-åringen.

På dette tidspunktet visste ikke politiet om det var én eller flere gjerningspersoner som sto bak angrepet.

– Man fryktet en situasjon der en gjerningsmann kastet fra seg våpen og blandet seg inn med gisler, sier Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

Advokat Harald Stabell reagrer kraftig på politiets oppførsel.

- At politiet ikke underrettet guttens foresatte er meget kritikkverdig i en slik situasjon. Man kan jo bare tenke seg hvor redde de har vært. Det er helt uholdbart, sier advokat Harald Stabell til VG.

Les flere nyheter her

Populært