Meny

– Alexandra Bech Gjørv skal lede 22. juli-kommisjonen

Alexandra Bech Gjørv var tidligere direktør for fornybar energi i Hydro og senere Statoil, før hun i fjor ble partner i advokatfirmaet Hjort. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juristen Alexandra Bech Gjørv (46) vil fredag trolig bli oppnevnt som leder av regjeringens 22. juli-kommisjon, melder VG.

Ifølge avisa har opposisjonspartiene på Stortinget godkjent regjeringens forslag til kommisjonsleder. Dermed ligger det an til at kommisjonen kan oppnevnes av Kongen i statsråd fredag, og at regjeringen samtidig vil fastsette kommisjonens mandat.

Alexandra Bech Gjørv var tidligere direktør for fornybar energi i Hydro og senere Statoil, før hun i fjor ble partner i advokatfirmaet Hjort. Hun er nestleder i NRKs styre og sitter i styret til Norske Skog, men har ingen kjent politisk tilknytning.

Kommisjonen skal ifølge VG ha under ti medlemmer, de fleste forholdsvis unge eksperter på sine fagfelt, blant annet terror, politiarbeid, helse og samfunnssikkerhet. En av dem skal ifølge avisen være den norsk-pakistanske forskeren Laila Bokhari (36), som arbeider med internasjonal terrorisme ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Frp-leder Siv Jensen var en av dem som tidligere i uken stilte spørsmål ved hvorfor Stortinget ikke var blitt tatt med på råd mens regjeringen utarbeidet mandatet og navnelisten over ønskede medlemmer.

En samlet opposisjon var ikke fornøyd med at regjeringen først skal ha ønsket den nyutnevnte høyesterettsdommeren Aage Thor Falkanger som leder av kommisjonen. Grunnen skal ha vært frykten for å rokke ved Høyesteretts habilitet, dersom straffesaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik skulle bli anket til Høyesterett.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Populært