Meny

Breivik skal ha ringt flere ganger for å overgi seg

Geir Lippestad, Anders Behring Breiviks forsvarsadvokat, sier at den terrorsiktede ringte ti ganger og fikk svar to ganger. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto: Berit Roald

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Anders Behring Breivik sier i avhør at han ringte politiet flere ganger for å overgi seg. Likevel fortsatte han å skyte ungdommer etter samtalene.

Under avhør tirsdag og onsdag skal den terrorsiktede ha forklart at han gjentatte ganger tok seg en pause i skytingen for å ringe politiets nødnummer 112 for å overgi seg, skriver Aftenposten. Han fant ikke sin egen telefonen, og skal derfor ha brukt mobilen til et av ofrene, som han fant i en kiosk på Utøya.

– Han forklarer at han i god tid før han ble pågrepet selv ringte til politiet. Han sier at han ringte ti ganger, og at han fikk svar ved to anledninger, sier den terrorsiktedes forsvarer, Geir Lippestad, til Aftenposten.

Ifølge Lippestad skal klienten hans ha presentert seg med fullt navn og bedt politiet om bekreftelse på at meldingen om at han ønsket å overgi seg var akseptert. Han skal også ha bedt politiet om å ringe ham tilbake med beskjed om at budskapet var mottatt. Men ifølge advokaten ringte politiet ikke tilbake. Vitner har fortalt om en pause i skytingen, som kan passe med disse opplysningene.

Lippestad tror ifølge Aftenposten at 32-åringen ringte politiet for å unngå å selv bli skutt. Breivik skal ifølge forsvareren ha fortalt at han på dette tidspunktet hadde «nådd målet sitt», og anså skadeomfanget som så omfattende at han ville få mediedekning og spredt manifestet sitt.

Politiet bekrefter overfor Aftenposten at operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt mottok og gjorde opptak av én samtale med Anders Behring Breivik.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Populært