Meny

Sør-Sudan bygger landet med utdanning

4. juli 2011: Fem dager før Sør-Sudan blir erklært som egen stat, øver sørsudanske barn til den store feiringen. Nå skal det satses stort på skole og utdanning for å bygge verdens yngste nasjon, en nasjon hvor to millioner barn og unge aldri har gått på skole. (Foto: Ap)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sør-Sudan har tre generasjoner av befolkningen aldri vært i et klasserom. 90 prosent av befolkningen som lever utenfor byene, er analfabeter. Nå skal utdanning hjelpe den unge nasjonen ut av fattigdom.

Sør-Sudan
 • Hovedstad: Juba
 • President: Salva Kiir Mayardit
 • 8,8 millioner innbyggere, halvparten er under 18 år.
 • Befolkningen er hovedsakelig kristne eller animister, mens folk i Nord-Sudan hovedsakelig er muslimer.
 • Tre av fire har jordbruk som viktigste næringsvei.
 • Sør-Sudan er Afrikas 5. største oljeprodusent.
 • Siden 2005 har landet fått mellom 600 og 700 millioner kroner i året i bistand fra Norge.
 • Det sudanske folks frigjøringsbevegelse (SPLM) utkjempet fra 1983 til 2005 en krig for løsrivelse fra det nordlige Sudan. I januar 2005 inngikk SPLM en fredsavtale med regjeringen i Khartoum. Avtalen ga Sør-Sudan delvis selvstyre.
 • En folkeavstemning i januar ga 99 prosent oppslutning for sørsudansk løsrivelse fra nord.
 • Sør-Sudan ble erklært en egen stat 9. juli 2011.
 • Likevel er Sør-Sudan og Sudan fortsatt ikke enige om betingelsene for delingen. Uavklarte stridsspørsmål er blant annet hvor grensa skal gå, og hvordan de store oljeressursene skal fordeles.
 • Sør-Sudan og Sudan er nå blitt enige om å møtes 17. august for å finne løsninger og lage en avtale rundt disse uenighetene.

Kilder: Store norske leksikon og Wikipedia

Staten Sør-Sudan ble opprettet 9. juli i år etter at 99 prosent av befolkningen støttet løsrivelsen fra Nord-Sudan i en folkeavstemning.

Les også: Sør-Sudan tatt opp i FN

Verdens yngste nasjon har store utfordringer foran seg for å lykkes som egen stat. Stor satsning på utdanning skal hjelpe sørsudanerne ut av fattigdommen.

– Jeg har levd med krig i mange år, og jeg vet at det bare er gjennom utdanning at samfunnet vårt kan vokse. Regjeringen bør sørge for at alle landets ressurser går til å bekjempe uvitenhet.

Det sier Rebecca Nyandeng De Mabior, enken etter den avdøde visepresidenten i Sudan John Garang, til nyhetsbyrået IPS.

Hun har startet en egen skole for å bidra til å minske det enorme utdanningsbehovet i Sør-Sudan.

90 prosent analfabeter

Og landet trenger mange flere skoler. Og ikke minst lærere.

Kathy Kamphoefner, sørsudansk sekretær i det uavhengige Human Rights Forum, sier at 90 prosent av befolkningen som lever utenfor byene, er analfabeter. Hun har bedt regjeringen om å prioritere utdanning slik at landet får en positiv utvikling.

– De fleste får ikke dekket sine grunnleggende behov, og det krever lang tid å få endret folks måte å tenke på, slik at de kan gå på skolen, sier Kamphoefner.

En annen utfordring når det gjelder å bedre utdanningsnivået i Sør-Sudan, er landets topografi. Landet består av store områder med tropiske skoger og sumper, noe som gjør skolebyggingen vanskelig.

– Regjeringen bør forbedre infrastrukturen i de landlige områdene, slik at de kan nås under regnsesongen, og slik at sponsorene kan bygge skoler i disse områdene, mener Kamphoefner.

Etnisk diskriminering

Det er ikke bare tilgang til grunnskole som har vært mangelfull for sørsudanerne. Under borgerkrigen har det også vært nærmest umulig å ta videre utdanning i Sør-Sudan.

Victoria Maja var en av de få heldige. Hun ville bli lege og lyktes i å flytte til nord hvor hun studerte medisin.

Dermed er hun en av få sørsudanere som har tatt universitetsutdanning. Hun klarte det til tross for at hun ble etnisk diskriminert.

Sør-Sudans flagg vaier utenfor FNs hovedkvarter. (Foto: Reuters)Sør-Sudans flagg vaier utenfor FNs hovedkvarter. (Foto: Reuters)

– Jeg studerte medisin og ble sjokkert da jeg ble uteksaminert som den dårligste i klassen. De behandlet meg som en svart afrikaner som ikke kunne bestå eksamen. Etter utdanningen kunne jeg ikke jobbe som lege siden jeg ikke ble registrert, forteller Maja til IPS.

Hun og ektemannen flyktet derfor til Egypt i 2000. Senere flyttet hun til Australia hvor hun kunne praktisere medisin etter å ha gjennomført et tilleggskurs.

Nå ønsker Maja å dra hjem igjen til Sør-Sudan og hjelpe til med å bygge den nylig uavhengige nasjonen.

Og hun forstår at et viktig bidrag til det er å sikre at også andre får ta utdanning.

Ny type krig

For de som ble igjen, var ikke så heldig som henne. Sør-Sudan har hatt tre generasjoner barn som aldri har vært i et klasserom. Ifølge utdanningsminister Michael Hussein led utdanningssektoren mest under borgerkrigen.

– Da ble lærere ble neglisjert, og lønn var ikke vanlig. Det fantes ingen mulighet for å ta lærerutdanning, og mange flyktet fra krigsområdene. Resultatet er tre generasjoner som mistet muligheten til å gå på skole, sier utdanningsministeren.

Les også: Nytt terrorland er oppstått

Utdanningsnivået i Sør-Sudan er så kritisk at de fleste lederne i landet oppfordrer også eldre ungdommer til å begynne på barneskole.

Løytnantgeneral Daniel Akot er talsmann for nasjonalforsamlingen i Sør-Sudan. Han oppfordrer kollegene til å innføre lover som gjør det mulig for alle sørsudanske barn å ta utdanning.

– Vi har vunnet den første krigen. Nå har krigen mot fattigdom, uvitenhet og sult startet. Vi klarer ikke å avskaffe dette hvis barna våre ikke går på skole, sier han.

Sørsudanere feirer etter å ha oppnådd uavhengighet fra Nord-Sudan. (Foto: Ap) Sørsudanere feirer etter å ha oppnådd uavhengighet fra Nord-Sudan. (Foto: Ap)

To millioner uten utdanning

Hussein presser på for at regjeringen skal bevilge minst 20 prosent av statsbudsjettet til skole og utdanning. Han forteller at utdanningsdepartementet nå vil bygge 6.000 grunnskoler og 3.000 videregående skoler.

– I visse områder har vi 120 elever per lærer, noe som gjør læring umulig. En bok blir delt av fem elever. Vi vil rekruttere og utdanne flere lærere.

Regjeringen samarbeider nå med nabolandene, deriblant Kenya, for å rekruttere lærere til Sør-Sudan. I Kenya er det over 70.000 arbeidsledige mennesker med lærerutdanning.

I tillegg ønsker myndighetene at mange skal gjøre som Victoria Maja – flytte tilbake til Sør-Sudan.

– Vi ønsker velkommen tilbake dem som måtte flykte fra landet. Særlig dem med lærerutdanning slik at vi får bukt med den store lærermangelen, sier Hussein.

Les også: Advarer mot nytt land

Den akutte lærermangelen har vært skyld i at rundt to millioner unge sørsudanere aldri har gått på skole.

Sørsudanske kvinner oppfordres til å bli lærere og dermed være rollemodeller for unge jenter. (Foto: Ap) Sørsudanske kvinner oppfordres til å bli lærere og dermed være rollemodeller for unge jenter. (Foto: Ap)

Kvinner som rollemodeller

Ministeren sier at de siden 2005 har jobbet med å utvikle et eget utdanningssystem: et 8-4-4-system som krever åtte år med grunnskole, fire år videregående skole og fire år på universitetet.

– Vi har utviklet et system som er inkluderende og ekspansivt for å sørge for at alle barn har tilgang til grunnutdanning, som er en fundamental menneskerett.

– Vi prioriterer også å rekruttere kvinnelige lærere som kan fungere som rollemodeller for unge jenter, slik at mange av jentene fullfører skolen, sier ministeren.

Ministeren tilbyr også spesialutdanning og teknisk høyskoleutdanning for dem som er over skolealder.

– Vi har innsett at de som har gått glipp av utdanning bør få en sjanse til, og vi tilbyr dem derfor en alternativ utdanning. De over 18 år går på skole i fire år og tar grunneksamen. De som består eksamen, får gå på videregående skole.

– De som ikke gjør det, får gå på teknisk høyskole. Så langt har vi rundt 6.000 elever i dette programmet, sier Hussein til IPS.

Grensestrid

Sør-Sudan har store oljeforekomster som kan finansiere utdanningssatsningen. Men reservene finnes i hovedsak i grenselandet mot Sudan, og landene har hittil vært uenige om hvor grensen skal gå.

Landene er nå blitt enige om å tegne opp den endelige grensen mellom landene 17. august.

Les saken: Tror på avtale innen oktober

På møtet er et annet sentralt spørsmål om Sudan skal få kompensasjon for oljeressursene som nå tilhører nabolandet. Rundt 75 prosent av oljeproduksjonen i området pumpes nemlig opp i Sør-Sudan.

Olje som skal sikre sørsudanerne den utdanningen de desperat trenger.

Les flere nyheter

Populært