Meny

Politiet: Utvika var ikke aktuell kommandoplass

69 personer ble drept i terroraksjonen på Utøya. Foto: Peder Gjersøe / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaia ved Utøya brygge var uaktuell som båtutsettingsplass eller kommandoplass i forbindelse med angrepet på Utøya, slår politiet i Nordre Buskerud fast.

Det var ikke kjent for politiet at det var mulig å sette ut en båt der, og av taktiske grunner var det også uaktuelt basert på de opplysninger som da forelå, skriver politimester Sissel Hammer i en pressemelding.

Hun sier det også var uaktuelt å opprette en kommandoplass i tilknytning til en campingplass på grunn av de mange sivile som befant seg der.

– Utvika Camping var derfor ikke et mulig valg. I stedet falt valget på Storøya av flere årsaker som er politifaglig vurdert, heter det i pressemeldingen fra Nordre Buskerud politidistrikt.

Det er første gang politidistrikt uttaler seg om saken etter kritikken som er kommet om valg av utsettingsplass for båten.

Visste ikke hva de sto overfor

Politimesteren sier politiet ikke visste hva de sto overfor da mange av de aktuelle valgene ble truffet. Omfanget og alvorlighetsgraden av tragedien på Utøya har vi aldri tidligere opplevd.

– Hvorvidt valgene som ble gjort denne dagen ville hatt konsekvenser for om menneskeliv kunne vært spart er spekulasjoner, fastslår politimesteren.

Hun viser til at alle sider ved den grufulle handlingen og politiets håndtering av den skal evalueres.

– Vi tilkalte alle tilgjengelige ressurser da meldingen kom, og jeg vet at våre mannskaper gjorde alt de kunne for å redde liv, sier Hammer.

Les også: Her er terroristens debattinnlegg

Observasjonspost

Stabssjefen i Nordre Buskerud politidistrikt, Magne Rustad, sier i samme pressemelding at første patrulje på stedet var en observasjonspost som hadde en meget viktig oppgave med å kontrollere trafikken til og fra øya.

– På det tidspunktet visste vi ikke hva vi sto overfor. Meldingen lød på flere gjerningsmenn og mulige sprenglegemer, sier Rustad.

Han sier at politiet hørte skudd fra Utøya og så seg om etter båt for å komme over. De så da en båt med ungdommer som rodde mot land.

– Våre tjenestemenn anropte dem, de endret kurs og gikk i land lenger sør. Politiet bisto med å ta imot disse, noen av dem hadde skuddskader, sier Rustad.

Mens dette pågikk kom en båt som ble dirigert til beredskapstroppen, som ba om båter, opplyser Rustad.

– Alle har en historie

Rustad viser til at det ble tatt flere raske beslutninger som både skulle ivareta sikkerhet og praktisk gjennomføring av aksjonen.

– En evaluering etterpå må vise om vurderingene som er gjort var gode, sier stabssjefen.

Han viser til at det var mange hundre vitner til det som skjedde.

– Alle har sin historie om det som skjedde og sitter på informasjon om hva de så og opplevde. Politiet har en omfattende jobb med å kartlegge dette og vitneavhør er en del av etterforskningsoppgaven. Det skal også gjøres en grundig evaluering av hendelsen som vil gi oss noen svar på om det er gjort de riktigste valg til rett tid, sier Rustad.

Politimester Sissel Hammer sier at politiet gjorde «alt som sto i vår makt for å redde liv». Hun sier at politiet likevel skal være åpne og få evaluert hva som fungerte og hva som kan bli bedre.

Les også: Stoltenberg tok farvel med kjær kollega

Les flere nyheter her

Populært