Meny

Cameron vurderer å sette inn soldater

Scotland Yard går i dag til dør-til-dør-aksjon for å finne igjen stjålne gjenstander. Nå sier Storbritannias statsminister David Cameron at det vurderes å kalle inn hjelp fra militæret i fremtidige opptøyer. (Foto: Afp)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister David Cameron overveier å sette inn forsvaret og blokkere bruken av sosiale medier om opptøyene i engelske storbyer kommer ut av kontroll igjen.

Torsdag avbrøt det britiske parlamentet sin sommerferie og samlet seg til krisemøte om opptøyene som har herjet London og andre byer de siste dagene.

Se video: Her blir 20 år gamle Asyraf Haziq ranet i London

Cameron, som står overfor sin verste krise som statsminister hittil, er kommet under press for å lette på de harde budsjettnedskjæringene, bevilge mer til politiet og gjøre mer for å lette på de sosiale problemene i fattige bystrøk.

I Parlamentet kunngjorde han flere tiltak mot uroen, men omgikk kravene om mindre dyptgripende budsjettkutt.

Politi og militære

Blant tiltakene er at forsterkningene som gjør at 16.000 politifolk nå patruljerer Londons gater, beholdes til over helgen. Politiet får fullmakt til å benytte vannkanoner og til å kreve at folk fjerner masker eller ansiktsdekkende plagg hvis det er mistanke om kriminalitet.

Cameron sa også at myndighetene overveier å kalle inn hjelp fra militæret i fremtidige opptøyer. Han understreket at det for øyeblikket ikke var nødvendig, men at soldater kan bli kalt inn for å frigi mer politi til «frontlinjen».

Den britiske statsministeren lovte også å sette av nesten 90 millioner kroner til å dekke utgiftene til dem som har fått sine hus og butikker plyndret og brent. Alle som har fått eiendommene sin ødelagt under opptøyene, kan kreve kompensasjon, selv om de ikke har forsikring, sa han.

I sin tale uttrykte statsministeren seg også kritisk til sosiale medier, som han mener har spilt en stor rolle i organiseringen av opptøyene og plyndringen.

Les saken: – Storbritannia ser på begrensning av sosiale medier

Arrestasjonsbølge

Med formelle arrestordrer i hendene gikk britisk politi torsdag fra hus til hus i London på jakt etter de ansvarlige for opptøyene.

– I morgentimene begynte vi å banke på dører for å arrestere folk, sa London-politiets viseinspektør, Steve Kavanagh.

Politiet har mer enn 100 arrestordrer som de vil jobbe seg gjennom de nærmeste timene og dagene.

Store politistyrker er satt inn for å opprettholde lov og orden. Så langt er 888 personer arrestert i forbindelse med plyndringen og opptøyene i London, og over 300 i andre engelske byer.

Se video: Birmingham i sorg

Med så mange politimenn på jobb vil vi bruke tiden deres på å gå ut og arrestere tyver og kjeltringer, de som har forårsaket uro og kriminalitet i lokalsamfunnene våre, sa Kavanagh.

– Finner dere

Den konservative statsministeren henvendte seg også direkte til uromakerne i talen sin. Han understreket at dette ikke dreier seg om politikk eller protest, men at handlingene er motivert av simpelt tyveri.

– Vi kommer til å lete dere opp, stille dere for retten og straffe dere. Dere vil få betale for hva dere har gjort, sa statsministeren med henvisning til uromakerne.

Han understreket at Storbritannia nå må vise at opptøyene er ikke representativt for landet eller dets ungdom.

Les flere nyheter

Populært