Meny

– Kan ha blitt inspirert av hendelsene i Norge

Store mannskaper rykket ut da det ble meldt om skyting og en gisselsituasjon i det estiske forsvarsdepartementet torsdag. Foto: REUTERS/ Hendrik Osula / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som stormet forsvarsdepartementet i Tallinn og tok to gisler torsdag, kan ha blitt inspirert av terrorangrepet i Norge, mener Estlands statsminister.

Statsminister Andrus Ansip sa til pressen torsdag kveld at mannen som løsnet flere skudd inne i bygningen, også hadde med seg sprengstoff.

– Dette er deprimerende. Det ser ut som noen er blitt inspirert av hendelsene i Norge, sa Ansip til nyhetsbyrået Delfi.

– Motivet for handlingen er fortsatt uklart, fremholdt Ansip.

Gisseltakeren er en jurist født i Armenia i 1954, ifølge statsministeren. Han skal ha vært medlem av et lite parti på venstre fløy som ikke er representert i den estiske nasjonalforsamlingen.

Ifølge Ansip var mannen alene om angrepet.

Gisler

Det to timer lange dramaet startet da mannen stormet forsvarsdepartementet i Tallinn og tok to gisler. Øyenvitner forteller at det ble løsnet minst tre skudd.

Politiet aksjonerte, og mannen ble drept i en skuddveksling, sier Erik Heldna i politiet, ifølge den estiske kringkastingen ERR. De to gislene den bevæpnede mannen holdt inne i forsvarsdepartementet, slapp fra hendelsen uten fysiske skader, sier talsperson Mikhel Loide i politiet til Delfi.

Den væpnede mannen skal også ha utløst røykbomber inne i bygget. Estiske medier melder at lobbyen ble fylt av røyk.

Departementet ble evakuert, og politiet omringet bygningen. De ansatte skal ha flyktet i panikk, og noen hoppet ut gjennom vinduene for å komme seg ut.

Få til stede

Ifølge en talsperson var forsvarsminister Mart Laar ikke i bygningen da skytingen begynte. Hele hendelsen skal ha funnet sted i lobbyen i departementet.

Gjerningsmannen beskrives som en kjenning av politiet som ikke skal ha hatt noen forbindelse med det estiske forsvaret.

– Spesialister skal undersøke bygningen og sørge for at alt er trygt. Først da vil folk få lov til å ta seg inn i bygningen igjen, sier Loide og forklarer at politiet har innledet en etterforskning av hendelsen.På grunn av ferieavvikling skal det ikke ha vært mange personer til stede i departementet.

Les flere nyheter her

Populært