Meny

Her er terroristens debattinnlegg

FpU mener Anders Behring Brevik, som har hatt flere verv i partiet, ble radikalisert i 2003. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FpU har publisert innlegg fra sitt debattforum hvor Anders Behring Brevik var aktiv.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik var fra 2002 og til han meldte seg ut i 2007, engasjert i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). De første årene hadde han også verv i FpUs lokallag på Oslo Vest, først som nestformann og så som styremedlem.

I denne perioden var han svært aktiv på partiets debattforum. FpU har nå publisert Behring Breiviks debattinnlegg.

Les innleggene her (ekstern lenke).

- Stille og høflig

De begrunner publiseringen med at de mener alle bør få se hva han skrev, og de ønsker å vise at de ikke har noe å skjule. Ungdomspartiet skriver også at de har gjort mye for å kartlegge Behring Breiviks aktiviteter:

«Det første som ble gjort, var å ringe rundt til medlemmer som var aktive på begynnelsen av 2000-tallet, samtidig som ABB var det. Tilbakemeldingene vi har fått, er at han var ganske stille, høflig og ikke deltok særlig i diskusjoner på møter. Det er tydelig at han heller ikke markerte seg særlig med ekstreme meninger.»

Fryktet islam

FpU mener terroristen gjennomgikk en radikalisering rundt 2003, og at dette gis inntrykk av i noen debattinnlegg.

På den tiden skrev Behring Breivik blant annet at han så for seg borgerkrig som et mulig scenario i fremtiden, da han mente muslimene ville utgjøre flertall i Norge.

Han skrev om en «islamisering av vesten» han så på som skremmende, og etterlyste mer debatt om islams rolle i Norge.

Han påsto også å kjenne til to personer i Norge med tilknytning til Al Qaida, og at regjeringen dysset det ned for å kunne fortsette sin «naive og snillistiske innvandrings-, asyl- og integreringspolitikk».

Diskuterte frimueri

En stor andel av innleggene handler imidlertid om andre ting enn frykten for islam. Kapitalismens fortreffelighet og venstresidens «hjernevasking» av det norske folk er gjengangstema.

«Venstresiden har hjernevasket det norske folk siden krigen sluttet. Resultatet er det du ser i dag. Et folk som elsker å lese Se og Hør, drømme seg bort med Cesar, spille Lotto for alle penga.»

I 2003 fortalte han at han skulle melde seg inn i Frimurerlosjen for å bygge nettverk. 

«Jeg skal melde meg inn i år eller neste år. Det er 24 års grense og du må ha en fadder som allerede er medlem. Det koster ca. 2000 kr årlig. Men vet ikke om jeg har tid. Det er bedre å engasjere seg i FpU/FrP enn å være aktiv Frimurer:-)! Men du kan få utrolig mange viktige kontakter i ordenen (Avhengig av hva du driver med). Hovedårsaken til ordenens opprinnelse var jo nettverksbygging.», skrev den da 24 år gamle Behring Breivik. Som kjent lyktes han med opptaket.

Les flere nyheter

Populært