Meny

Rike er fattige på medfølelse

Livserfaringen gjør rike mennesker selvopptatte og mindre hjelpfulle mot andre, antyder amerikansk forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rike mennesker er mindre empatiske og mer selvopptatte enn andre, viser forskning.

Den amerikanske psykologen og sosialforskeren Dacher Keltner har forsket på forskjeller i personligheten på rike og mindre rike amerikanere, skriver nyhetsnettstedet msnbc.com.

Konklusjonen er at rike er forskjellige fra andre – og ikke på en god måte.

Mindre hjelpfulle

Livserfaringen gjør nemlig rikingerer mindre empatiske og hjelpfulle mot andre. Og generelt mer egoistiske.

– Vi har utført 12 separate studier og sett på alle tenkelig former for empati, god oppførsel og medfølelse. Og det er samme greia hele veien: Folk fra lavere klasser viser mer empati og medfølelse for andre og har bedre oppførsel, sier Keltner.

Rikinger gir ifølge Keltner familien og utdannelsen æren for rikdommen sin, mens de overser myndighetenes rolle i det hele.

Les også: Bjørn Kjos er Norges mest populære riking

Derfor ser de på seg selv som sin største ressurs.

Avhengig av god oppførsel

Fattigere mennesker er mer avhengige av andre for å overleve. Derfor må de lære seg god oppførsel, argumenterer Keltner.

– Det gjør at de bedre leser andres følelser, viser mer empati og hjelper trengende i større grad, sier Keltner til msnbc.com.

Videopptak viser at de rike oftere opptrer distraherende i samtaler.

De sjekker mobilen, drodler og unngår øyekontakt. Folk med lavere inntekt skaper øyekontakt og engasjerer seg mer i samtalen, og viser dermed mer empati.

Keltner mener også at den nærmest filosofiske kampen om økonomi, skatter, gjeldstak og verdier som nå ryster aksjemarkedet, delvis har røtter i overklassens «egeninteresse-ideologi».

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært