Meny

– Politiet får for lite trening i væpnede oppdrag

Norske politifolk får bare 11 timers innføring i taktikken «skyting pågår». (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske politifolk får bare 11 timers innføring i taktikken «skyting pågår». Politiets hovedverneombud og tillitsvalgte har i flere år etterlyst bedre trening.

Norsk politi har siden 2009 hatt instruks om å gripe inn overfor en bevæpnet massemorder øyeblikkelig, mens instruksen tidligere var å avvente situasjonen og vente på forsterkninger, skriver Aftenposten.

Våpentreningen politiet får er knyttet til 11 timers innføring i den nye taktikken «skyting pågår» og deretter et 40 timers årlig godkjenningsprogram.

Les også: Avviser Utøya-kritikken om at politet var for sene

– For at vi skal kunne gjøre en god jobb må vi få opplæring og trening som gjør at vi føler oss trygge i en så dramatisk situasjon. Treningen for å møte slike skarpe situasjoner er for dårlig, sier hovedverneombud Bjørn Egeli i politi- og lensmannsetaten.

Egeli ønsker av respekt for dem som mistet livet og deres pårørende ikke å komme med noe sterkt utspill om dette nå, men mener politiet må evaluere og lære av det som har skjedd.

Les også: Politihelikopter kunne hatt med skarpskytter

Så sent som i mai i fjor advarte Audun Buseth, leder for Politiets Fellesforbund i Asker og Bærum, i fagbladet Politiforum om at norsk politis sikkerhet og opplæring ikke var god nok til å håndtere slike skarpe situasjoner.

Heller ikke Buseth ønsker å utdype dette nærmere overfor Aftenposten med tanke på at det er så kort tid etter terrorangrepene.

Les også: Politihelikopter på bakken da alarmen gikk

(©NTB)

Les flere nyheter

Populært