Meny

Kostebrigaden rykker inn i engelske byer

Frivillige løfter kostene de har fått utdelt for å rydde opp ved Clapham Junction sør i London. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frivillige væpnet med feiekoster har begynt arbeidet med å rydde opp i engelske byer etter flere dager med plyndring og opptøyer.

En av byene hvor oppryddingen er i gang, er Manchester, hvor butikker ble plyndret og brent tidligere denne uka.

– Vi fikk beskjed av kommunestyret om å plukke opp alt som kan brukes som ammunisjon igjen i kveld, som for eksempel murstein, forteller Nadia Ghani (24).

Hun er en av flere hundre frivillige som har meldt seg til tjeneste i Manchester. Lignende initiativ er satt i gang også i London og andre engelske byer.

Les også: Fant sønnen død på gata i Birmingham

Høy pris

Onsdag kveld var det fortsatt enkelte sammenstøt mellom gjenger og opprørspoliti forskjellige steder i England. Situasjonen så likevel ut til å roe seg, noe som gjorde det mulig å fjerne glass og skrot fra gatene og reparere ødelagte bygninger.

– Flere hundre eiendommer har fått skader, og å ordne alt dette kommer til å koste flere millioner pund, sier Par Karney, som sitter i kommunestyret i Manchester for Labour.

Butikker i sentrum av byen var stengt onsdag, og mange hadde lemmer foran vinduene. Ansatte i en plyndret gullsmedforretning lette bak knuste ruter etter varer som tyvene hadde oversett. De sa de var for rystet til å la seg intervjue av media.

Les også: Verste volden på 30 år i Manchester

Kjørt ned og drept

Flere steder i England har vanlige folk dannet borgervern i frustrasjon over at politiet ikke har klart å stanse bråkmakerne. Men å forsøke å stanse plyndrerne på egen hånd, er slett ikke ufarlig. I Birmingham ble tre unge muslimske menn kjørt ned og drept mens de forsøkte å beskytte en butikk.

Tariq Jahan, som er far til en av de drepte, ber folk i nabolaget om ikke å forsøke å hevne ugjerningen.

– Jeg mistet sønnen min. Rekk opp hånden hvis du ønsker å miste dine sønner. Hvis ikke, ro deg ned å gå hjem, oppfordret Jahan onsdag.

Les også: Iran ber britisk politi følge menneskerettighetene

Unge og gamle

I britiske medier er debatten i gang om hvordan opptøyene kan forklares og hvem som står bak. Ofte blir plyndrerne omtalt som kriminelle, hettekledde, arbeidsløse tenåringer.

Videoopptak av urolighetene viser at bildet i alle fall i en del tilfeller har vært mer komplisert. Både unge og gamle fra fattige bydeler har deltatt i opptøyene. Noen av gjerningsmennene er innvandrere med bakgrunn fra Karibia eller asiatiske land, mens andre er hvite briter.

Jackie (39) fra bydelen Hackney i London sier at både hun og andre voksne deltok i uroen som en protest mot regjeringens politikk.

– Jeg var med på opprøret. Den 16 år gamle datteren min ringte meg og spurte hvor jeg var, forteller Jackie mens hun ler.

Les også: Uroen sprer seg til Liverpool

Dårligere råd

En 22 år gammel svart mann, også han fra Hackney, peker på at husleiene har steget og at myndighetene har kuttet i barnetrygden. Han er svært misfornøyd med politiet, som han mener opptrer rasistisk.

– Alle brukte dette som en mulighet til å få ut frustrasjon, sier 22-åringen, som selv deltok i opptøyene.

Men flertallet av befolkningen i Storbritannia har en annen virkelighetsoppfatning enn opprørerne i Hackney.

I en ny meningsmåling utført for avisa The Sun, svarer bare 8 prosent at opptøyene skyldes regjeringens innstrammingspolitikk. 42 prosent mener årsaken rett og slett er kriminell atferd.

(©NTB)

Les flere nyheter

Populært