Viggo Kristiansen på nytt til retten

Man trodde at roen skulle senke seg over Baneheia-saken da Viggo Kristiansen ble dømt i 2002, men siden har han klaget inn dommen til alle tilgjengelige rettsinnstanser. Foto fra Baneheia Bjørn Sigurdsøn /Scapix.
Man trodde at roen skulle senke seg over Baneheia-saken da Viggo Kristiansen ble dømt i 2002, men siden har han klaget inn dommen til alle tilgjengelige rettsinnstanser. Foto fra Baneheia Bjørn Sigurdsøn /Scapix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks ganger har drapsdømte Viggo Kristiansen forsøkt å få Baneheia-dommen tatt opp igjen. Nå starter en ny runde i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Viggo Kristiansen

• Funnet skyldig i Kristiansand byrett og deretter Agder lagmannsrett for voldtekt og drap på to jenter i Baneheia i mai 2000.

• Lagmannsretten dømte ham i 2002 til 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

• Det finnes ingen tekniske bevis mot Kristiansen. Han ble dømt hovedsakelig som følge av kameraten Jan Helge Andersens vitnemål.

• To ganger har han forsøkt å få saken opp for Høyesterett, uten å lykkes. Ankene, fremmet i henholdsvis 2002 og 2010, ble forkastet av kjæremålsutvalg/ankeutvalg.

• Fire ganger i perioden 2008–2011 har han begjært saken gjenopptatt til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Tre begjæringer er avslått, den fjerde er ennå ikke behandlet.

• Kristiansen har sendt klage til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg etter at han ikke fikk saken sin gjenopptatt. Den er ennå ikke behandlet.

• Kristiansen har nå saksøkt Gjenopptakelseskommisjonen for å få kjent avslagene ugyldig.

• Saken starter i Oslo tingrett mandag. Det er satt av en uke til saken.

Kristiansen har hele tiden nektet for at det var han som voldtok og drepte to jenter på 8 og 10 år i Baneheia i 2000.

Gang på gang har han forsøkt å få saken opp igjen. To forsøk for Høyesterett og fire for Gjenopptakelseskommisjonen. I tillegg er saken sendt til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Mandag møter Kristiansen i Oslo tingrett. Denne gangen er han saksøker.

Kristiansen forsøker å få Gjenopptakelseskommisjonens vedtak kjent ugyldig. Kommisjonen har tre ganger avslått hans begjæring om å få saken gjenåpnet. Det siste avslaget kom i september i fjor.

Første sak

Det er første gang noen har gått til sak for å forsøke å overprøve beslutningen om gjenåpning. Oslo tingrett skal vurdere hvor dypt man skal gå inn i saken.

– Skal man gjøre samme jobben som kommisjonen har gjort eller skal man foreta en lovlighetskontroll? Altså se til at alt har gått riktig for seg i kommisjonens behandling, men ikke gå inn i selve saken, forklarer advokat Kine E. Steinsvik hos Regjeringsadvokaten. Hun representerer Gjenopptakelseskommisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken i Oslo tingrett vil derfor ha betydning for selve Gjenopptakelseskommisjonens rolle.
En arbeidsgruppe nedsatt av Justisdepartementet jobber med samme tema. Gruppen har frist til april neste år med å se på hvordan Gjenopptakelseskommisjonen fungerer.

Les også:

Baneheia: Ny begjæring om gjenopptakelse

Klager Baneheia-avslag inn til Strasbourg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen ny rettssak for Viggo Kristiansen

Ingen begrensninger

Viggo Kristiansen.Viggo Kristiansen.

Hensikten med opprettelsen av Gjenopptakelseskommisjonen var å etablere en sikkerhetsventil for å unngå justismord.

– Man har nok ikke sett for seg en utstrakt grad av domstolsprøving. Kommisjonen ble nettopp opprettet for å løfte sakene ut av domstolene og å ivareta rettssikkerheten i et særlig og sammensatt organ, sier Steinsvik til NTB.

Det er ingen begrensninger for hvor mange ganger en person kan forsøke å få saken gjenopptatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men skal man få noen særlig ny saksbehandling ut av det, må det foreligge noe nytt. Ellers vil jo kommisjonen lett vise til sine tidligere vurderinger. Så der ligger det jo en praktisk begrensning, sier Steinsvik.

Gjenopptakelseskommisjonen konkludert med at det ikke forelå nye bevis eller omstendigheter som synes egnet til å føre til frifinnelse. De vil i retten legge vekt på at vurderingene som ble gjort, var riktige og at det ikke er begått saksbehandlingsfeil.

Les også:

Vil ha Viggo Kristiansen løslatt

Viggo Kristiansen tiltalt for drapstrussel

- Viggo må ta straffen sin

– Kristiansen vil fortsette

Kristiansen vil fortsette å kjempe til alle veier er prøvd, sier hans advokat Sigurd Klomsæt.

– Han vil gå hele veien. Han er uskyldig dømt. Etterforskningen mot ham var helt ensrettet, det finnes ikke tekniske bevis, sier Klomsæt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener kommisjonen ikke gjorde jobben sin da den vurderte om Kristiansen skulle få saken gjenopptatt. Klomsæt mener det er ubesvarte spørsmål knyttet til gjerningsmannsprofil, destruerte DNA-bevis og mangler ved Kristiansens kamerat Jan Helge Andersens forklaring.

– Kommisjonen har plikt til å undersøke selv. Det har den åpenbart ikke gjort, sier Klomsæt.

Han vedgår at det ikke er særlig stor forskjell i grunnlaget for å be om gjenåpning i de fire begjæringene.

– Nei, det er ikke all verden. I den siste har vi lagt ytterligere vekt på utdypingen av DNA-bevis. Det er nye metoder som nå er tilgjengelig, men som man ikke kan bruke fordi DNA-materialet er destruert, sier Klomsæt.

Les flere nyheter