Voldsomme opptøyer i London

Artikkelen fortsetter under annonsen

En demonstrasjon utartet til voldsomme opptøyer i Tottenham nord i London lørdag kveld. Urolighetene fortsatte til langt på natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politikere og politi legger skylden på «tankeløse kriminelle» etter opptøyene i Nord-London.

Men bak volden ligger et voksende raseri mot myndighetene, mener noen av innbyggerne.

Det ble kastet brannbomber, steiner og flasker under opptøyene som startet sent lørdag kveld i Tottenham.

Både politibiler, flere bygninger og en toetasjes buss ble stukket i brann.

Deretter ble en rekke butikker plyndret. Først søndag morgen hadde politiet kontroll. Da var 42 mennesker blitt pågrepet.

Ifølge politiet ble 26 politifolk såret i sammenstøtene, som brøt ut etter en lokal demonstrasjon. Den fredelige markeringen var en protest etter at en 29 år gammel mann ble skutt og drept av politiet under uklare omstendigheter torsdag.

En mann står foran politiet i Tottenham i London. Foto: Stefan Wermuth - Reuters/ Scanpix.En mann står foran politiet i Tottenham i London. Foto: Stefan Wermuth - Reuters/ Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag formiddag var brannvesenet fortsatt i full sving med å slukke branner.

En rekke folk har mistet hjemmene sine, og den lokale parlamentarikeren David Lammy sier det ennå er uklart om alle klarte å komme seg ut av de brennende bygningene.

– Oppnår ikke noe

Nå er frustrasjonen stor blant innbyggerne i Tottenham. Misnøyen retter seg både mot dem som sto bak galskapen i gatene, og mot myndighetene.

– Dette er bare idiotisk. De har ikke oppnådd noe. Det er en vits, sier 22 år gamle Christian Macani til nyhetsbyrået Press Association.

Andre ga stemme til raseriet som utløste ødeleggelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet vet hva de skulle gjort, de skulle ha kommet og snakket med lokalsamfunnet selv. De bryr seg ikke, sier en 18-åring som ikke vil navngis.

Flere peker på at området sliter med sosiale problemer.

– Arbeidsløsheten er veldig, veldig høy. Folk er frustrert, sier Uzodinma Wigwe (49).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsløshet

En mann sier folk her blir forsømt av myndighetene. Regjeringen har satt i gang tøffe sparetiltak for å få bukt med landets budsjettunderskudd, og flere organisasjoner mener dette går ut over de svakeste gruppene i samfunnet.

Tottenham har et stort antall etniske minoriteter, og noen områder sliter med den høyeste arbeidsledigheten i London.

Mange unge er også frustrert over at politiet stadig stopper dem på gata for å ransake dem.

Les også:

214 pågrepet etter opptøyer i London

Opptøyer i Vancouver etter finaletap

Gikk amok etter tap

Flere medier trekker nå paralleller til 1985, da boligfeltet Broadwater Farm, ikke langt fra Tottenham, var åsted for kraftige raseopptøyer. Den gang ble en politimann brutalt drept.

Men ifølge Labour-politikeren Lammy var mange av de som deltok i opptøyene og plyndringen ikke fra Tottenham, men hadde reist dit for å lage bråk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen fordømmer

Enkelte kritiserer politiet for ikke å ha grepet inn tidligere lørdag kveld og hindret at uroen kom ut av kontroll. Men politiinspektør Adrian Hanstock sier de ikke kunne forutse det som kom.

Regjeringen fordømmer helgens vold og ødeleggelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Opptøyene i Tottenham var fullstendig uakseptabelt. Aggresjonen mot politiet og allmennheten eller ødeleggelsene av privat eiendom kan ikke rettferdiggjøres, sier en talsmann for statsminister David Cameron.

Den britiske spesialenheten for politisaker IPCC etterforsker drapet på 29-åringen Mark Duggan torsdag. Han skal ha blitt drept i en skuddveksling, der en politimann ble såret.

Før opptøyene lørdag holdt familie, venner og bekjente en fredelig markering utenfor den lokale politistasjonen for å protestere mot politiets håndtering av saken.

De ønsket svar på hvorfor firebarnsfaren ble drept og klaget over at familien ikke skal ha blitt tatt godt nok hånd om.

Les flere nyheter