Flere hundre fulgte Tamta (23) til graven i Georgia

Tamta Lipartelliani ble lørdag begravet i Georgia. Her tar faren farvel til sitt eneste barn. Foto: AP / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre møtte fram for å ta farvel med Tamta Lipartelliani (23), som mistet livet på Utøya, da hun ble gravlagt i hjembyen Kutaisi i Georgia lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tragedien i Norge har fått stor oppmerksomhet også i Georgia. President Mikhail Saakasjvili holdt minnetale for den unge kvinnen under den georgiskortodokse seremonien.

Presidenten la vekt på at det som skjedde var en tragedie både for Norge og Georgia. Han trakk fram at han selv bodde i Norge i en periode og at han alltid har hatt inntrykk av landet som et fredfylt sted. Men overalt i verden kan det totalt uventede skje, påpekte Saakasjvili.

– Tamta var en ung og engasjert person. Hun var en del av Georgias fremtid, men ble revet bort, sa presidenten.

Vakker seremoni

Lipartelliani gjestet Utøya på vegne av Sosialistisk Ungdom i hjemlandet. Hun dro til Utøya sammen med en venninne, og de to holdt tett sammen under oppholdet. Venninnen overlevde tragedien.

– Det var en vakker og verdig seremoni, sier internasjonal sekretær i Arbeiderpartiet og politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, Signe Brudeset, til NTB. Sammen med ambassadøren til Aserbajdsjan, Erling Skjønsberg, representerte hun Norge i begravelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En jente som tok ansvar

I sin tale minnet ambassadør Skjønsberg hvordan Tamta Lipartelliani kom til Norge for å delta i politiske diskusjoner og ta del i den glede og aktivitet som karakteriserer Utøya.

– Hun var en av Georgias fineste ungdommer, en jente som bestemte seg for å ta ansvar og gjøre en forskjell i samfunnet. Hun kom for å dele sine fremtidsdrømmer og planer med alle sine venner i Norge, sa Skjønsberg.

Tamta Lipartelliani ble trukket fram som dyktig og en kommende leder for ungdomsorganisasjonen Sosialistisk Ungdom. Etter besøket på Utøya skulle hun delta på en fredskonferanse i Berlin, som hun selv var initiativtaker til.

Rafal bisatt i Irak

20 år gamle Jamil Rafal Mohamad Jamil ble bisatt i Erbil i Irak lørdag. Jamil var irakisk statsborger, men hadde bodd i Eigersund siden 2010.

Det holdes en egen minnestund for henne på Dalane videregående skole mandag. Iraks ambassadør til Norge Sundus Omar Ali og forsvarsminister Grete Faremo (Ap) vil være til stede.

Les flere nyheter her