Politiet fornøyd med Breiviks første 30 timer i avhør

Politiet sier at terrorsiktede Anders Behring Breivik gir konkrete og detaljerte forklaringer. Han har så langt sittet 30 timer i avhør. Foto: Scanpix.
Politiet sier at terrorsiktede Anders Behring Breivik gir konkrete og detaljerte forklaringer. Han har så langt sittet 30 timer i avhør. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har så langt sittet i avhør i rundt 30 timer. Politiet sier han gir konkrete og detaljerte forklaringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om terroravhørene

Hovedpunkter fra fengslingen og avhørene av terrorsiktede Anders Behring Breivik (32).

• Politiet har gjennomført tre lange, formelle avhør på rundt ti timer hver. I tillegg kommer flere timer med mer uformell kontakt.

• Den terrorsiktede 32-åringen har forklart seg detaljert om terrorhandlingene og forberedelsene. Han beskrives som rolig under avhørene, og han skal ikke ha gitt uttrykk for følelser knyttet til det han har gjort.

• 32-åringen innrømmer de faktiske forholdene og har bedt om å få vite hvor mange personer han har drept. Han erkjenner ikke straffskyld og skal ha beskrevet drapene som «grusomme, men nødvendige».

• Han har ikke forklart seg detaljert om sine bevegelser på Utøya.

• Breivik sier også at det finnes flere celler i hans organisasjon i Norge og Europa, men disse nekter han å forklare seg om før visse krav blir innfridd.

• De mest omtalte kravene går på at regjeringen må gå av og at Breivik får et visst antall timers taletid på NRK. Forsvarer Geir Lippestad sier Breivik har «en helt annen virkelighetsoppfatning enn andre mennesker». I tillegg har det kommet konkrete og mer vanlige ønsker knyttet til forholdene i fengselet.

• Breivik har sittet to uker i varetekt. Mandag 25. juli bestemte Oslo tingrett at han skal sitte fengslet i åtte uker, de fire første i full isolasjon. Han har ikke bedt om å få snakke med fengselspresten, som er den eneste personen han får treffe utenom forsvareren, vaktene og utvalgte politifolk.

– Vi er fornøyde med at han kommer med informasjon og at den er så spesifikk. Da er det lettere for oss å etterprøve det han sier, og sjekke om det stemmer, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt til NTB lørdag.

Mye av den informasjonen som kommer fram, er lett å sjekke, mens andre ting, som reiser og innkjøp i utlandet, tar mer tid.

Økt tro på handling alene

Ettersom avhørene skrider fram, føler Hatlo seg mer og mer trygg på at Breivik har handlet alene.

– I hvert fall når det gjelder gjennomføringen, men vi undersøker jo også om det kan være snakk om andre former for hjelp eller delaktighet. Det gjelder for eksempel ting han har skaffet seg som ble brukt i terroraksjonene.

Les også: Fjordman raser mot politiet

Samtidig understreker Hatlo at det er stor forskjell på å selge en ulovlig vare og å være medskyldig i terror.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet jobber seg også gjennom Breiviks såkalte manifest og er kjent med teorier om at det kan ligge skjulte koder i teksten.

– Dette gjelder blant annet det som har kommet fram i mediene om at manifestet skal inneholde geografiske koordinater. Dette ser vi på, men det er for tidlig å si om det er reelt eller om det er snakk om tilfeldigheter. Vi vet heller ikke hva slags mening som eventuelt ligger bak, forklarer politiadvokaten.

Får ikke PC eller TV

Det har vært mye oppmerksomhet rundt kravene Breivik har kommet med. Når det gjelder de mest konkrete forespørslene, som å se TV-serier og få en PC på cella, ønsker Hatlo å tone dem ned noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo ikke sånn at han har sagt at han ikke vil snakke dersom han ikke får disse tingene. Dette er helt vanlige ønsker, på linje med det vi får fra andre fanger som sitter på isolat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det er helt uproblematisk om Breivik ber om å lese bøker, men bekrefter samtidig at det er andre ønsker som det foreløpig er uaktuelt å innfri.

– Han har ikke tilgang på medier. Når det gjelder TV-serier og PC, er det også et sikkerhetsaspekt å ta hensyn til. På et tidspunkt vil nok også ønsket om å få tilgang til en PC bli etterkommet, men det er ikke sikkert det skjer på cella, forklarer Hatlo.

Fjordman har fortsatt vitnestatus

Hatlo sier han føler at de er i mål med det såkalte Fjordman-sporet. Etter avhøret av bloggeren, som fredag sto fram som Peder Nøstvold Jensen fra Ålesund, gjennomsøkte de leiligheten hans.

Les også: Fjordman står fram

– Han har status som vitne, men vi jobber videre med å undersøke en beslaglagt PC. Så langt ser det ut til at han bare er en blogger som har holdt på i sin egen verden. Vi kan ikke utelukke at det kan bli aktuelt med nye avhør av ham, men det er ingen konkrete planer om det, sier Hatlo.

Les flere nyheter her