Kirkens Nødhjelp: – UD må gi mer penger til Afrikas Horn

Etter terrorangrepene har det norske folk åpnet lommebøkene for folket på Afrikas Horn som opplever den verste tørkeperioden på 60 år. Foto: Scanpix.
Etter terrorangrepene har det norske folk åpnet lommebøkene for folket på Afrikas Horn som opplever den verste tørkeperioden på 60 år. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Givergleden blant det norske folk gjenspeiles ikke i summen regjeringen har gitt til de sultrammede på Afrikas Horn, mener Kirkens Nødhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om tørken i Øst-Afrika

• Tørken som det siste året har rammet Afrikas Horn, er i mange områder den verste siden årene 1950 og 1951.

• Nedbøren har vært under 30 prosent av gjennomsnittet for årene 1995 til 2010.

• FN har erklært to områder i det sørlige Somalia som rammet av hungersnød. Det vil si at det i snitt dør fire barn per 10.000 per dag, mens 30 prosent av befolkningen er akutt underernærte.

• FNs kontor for samordning av humanitære saker (OCHA) frykter at hele den sørlige delen av Somalia skal bli rammet av hungersnød. Situasjonen er forverret av den pågående og brutale borgerkrigen i landet.

• Totalt står over 11 millioner mennesker i fare for å rammes av sult i landene Somalia, Kenya, Etiopia, Uganda, Djibouti og Eritrea.

Landene på Afrikas Horn er rammet av den verste tørkeperioden på 60 år. Ifølge tall fra FN er over 13 millioner mennesker i fare for å bli rammet av sult, og i Somalia alene er 3,7 millioner mennesker i akutt behov for nødhjelp.

Giverviljen blant det norske folk nærmer seg nå samme nivå som etter at Haiti ble rammet av jordskjelv 12. januar i fjor, opplyser Kirkens Nødhjelp. Siden 14. juli har de samlet inn 7,4 millioner kroner til å hjelpe de sultrammede, og de siste dagene har de fått inn over en halv million kroner daglig.

Etter jordskjelvet i Haiti donerte den norske stat 800 millioner kroner i bistand til Haiti over en periode på fire år. Til sammenligning har staten hittil gitt 263 millioner kroner til katastrofearbeidet på Afrikas Horn, der tall fra FN viser at over 13 millioner mennesker står i fare for å bli rammet av sult.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

Trygler flyselskap om å redde Afrikas barn

Flykter fra tørke til krig

Giverglede etter terrorangrep

- Verden reagerte for sent

Norge bidrar med 30 millioner ekstra

– Når det norske folk kan åpne lommebøkene sine og legger seg på nivå med Haiti, bør regjeringen kunne gjøre det samme. Jeg ser ingen grunn til at norsk UD ikke skal bevilge beløp i Haiti-nivået, for behovene er tydelige, sier Torbjørn Buer, assisterende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, til NTB.

– Ikke sammenlignbart

En somalsk kvinne med sine barn i Mogadishu. Hun er på flukt på grunn av tørken. Foto: Reisal Omar - Reuters/Scanpix.En somalsk kvinne med sine barn i Mogadishu. Hun er på flukt på grunn av tørken. Foto: Reisal Omar - Reuters/Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge informasjonssjef Trond Viken i Utenriksdepartementet, er summen den norske stat har gitt til katastrofearbeidet, større enn den summen de vil bruke i Haiti inneværende år.

– Hittil i år har vi gitt 263 millioner kroner for å hjelpe ofrene for sultkatastrofen i Somalia og landene rundt. Det er dobbelt så mye som vi planlegger å bruke i Haiti i hele år. Vi vurderer forløpende hvor mye penger Norge skal bidra med, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Viken skyldes Kirkens Nødhjelps påstand at organisasjonen har misforstått.

– Det er flott at Kirkens Nødhjelp er opptatt av sultkatastrofen og vil gjøre mer for de fattige. Men når Kirkens Nødhjelp sammenligner langsiktig gjenoppbygging i Haiti og nødhjelp i Somalia, blir det som å sammenligne epler og bananer. Det tror jeg også Kirkens Nødhjelp skjønner, sier han.

Ikke kritisk, men forventer økning

De andre bistandsorganisasjonene NTB har snakket med, deler ikke Kirkens Nødhjelps syn på at summen den norske stat har bidratt med til sultkatastrofen er for liten.

– Vi vil ikke slutte oss til påstanden fra Kirkens Nødhjelp. Vi er veldig fornøyde med at norske myndigheter var tidlig ute med å støtte forebyggende tiltak, sier Leni Stenseth, utenlandssjef i Røde Kors.

Men leder av samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen, Rolf Vestvik, påpeker at de forventer at Norge bidrar med mer på sikt, fordi det er ventet at katastrofen kommer til å bli langvarig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor givervilje

Til sammen har Kirkens Nødhjelp, Flyktninghjelpen, Røde Kors, Care og Leger uten grenser hittil samlet inn i underkant av 20 millioner kroner.

– Det er en fantastisk givervilje blant det norske folk, sier Rolf Vestvik til NTB.

Selv om de ikke har startet en egen øremerket innsamling til sultkatastrofen på Afrikas Horn, har også Leger uten grenser fått inn over 400.000 kroner til katastrofearbeidet.

Les flere nyheter