20 år på nettet

SPED START: World Wide Web var også navnet på verdens første nettleser. Den ble utgitt 26. februar 1991 av Tim Berners-Lee. Nesten et halvår senere - for 20 år siden i dag - publiserte han den første websiden. Foto: Ukjent
SPED START: World Wide Web var også navnet på verdens første nettleser. Den ble utgitt 26. februar 1991 av Tim Berners-Lee. Nesten et halvår senere - for 20 år siden i dag - publiserte han den første websiden. Foto: Ukjent

Den 6. august 1991 publiserte briten Tim Berners-Lee den aller første websiden. Adressen var http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html. 20 år senere er det vanskelig å tenke seg en verden uten World Wide Web.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egentlig er overskriften litt misvisende. Nettet, altså internett, er mye eldre enn det mange til daglig forstår med begrepet, nemlig World Wide Web. Den spede begynnelse til internett startet i 1969. Selv om World Wide Web nå er 20 år tok det lang tid før folk flest fikk tilgang til internett og World Wide Web, og det var ikke en gang åpenlyst at dette ville bli den revolusjon det ble.

Strengt tatt var World Wide Web navnet på den første nettleseren som ble lansert, men navnet er for alltid forbundet til måten vi surfer nettet på.

Egne nett

Før www tok av var det nok av konkurrenter som ikke baserte seg på å bruke Internett som kommunikasjonskanal.

Det hadde dukket opp mange private konkurrenter slik som Compuserve, AOL, MSN og Apples eWorld. De var noe liknende, men helt proprietære tjenester som man kunne ringe inn til via modem.

De hadde begynt å utvikle grafiske grensesnitt og de var svært populære til begynnelsen av 90-tallet.

To år tidligere

WEBSERVER: Denne NeXt-maskinen ble brukt av Tim Berners-Lee som verdens første webserver.WEBSERVER: Denne NeXt-maskinen ble brukt av Tim Berners-Lee som verdens første webserver.

Historien til www begynte egentlig i 1989 da Tim Berners-Lee med assistanse fra Robert Cailliau og andre fysikere ved Cern begynte å tenke på et datamaskinbasert system hvor forskere kunne utveksle informasjon på nettet.

Han ville ha Cerns ledelse til å støtte et system basert på hypertext, som gjorde det mye enklere å hoppe mellom dokumenter. Litt av motivasjonen var å kunne håndtere de enorme mengdene med informasjon som forskere genererte i de store kjernefysikkprosjektene.

På slutten av 1990 begynte utviklingen av den første nettleseren og året etter var det hele klart i sin veldig spede form. Ikke mange skjønte at dette ville blir en revolusjon.

Snart får du internett i 3D

Viktige innovasjoner

World Wide Web bygde på to viktige innovasjoner. Den første var ideen om hypertext som skriver seg tilbake til 1945, da Vannevar Bush publiserte en beskrivelse av et elektromekanisk system han kalte Memex, Det ble videreutviklet for datamaskiner på 60-tallet av Ted Nelson. Hypertext er måten du klikker på en merket tekst, – en lenke, og som bringer deg videre til et annet sted i teksten, til en ny side i en database eller til en ny nettside.

HTTP – Hypertext Transfer Protocol er mekanismen som gjør at man kan klikke på en tekst og bli brakt videre.

Plutselig hadde man et verktøy som gjorde det mulig å hoppe rundt i verden med et enkelt museklikk. Det var en revolusjon.

Men det ville ikke være noen hjelp i den fantastiske transportmekanismen om man ikke kunne lese den siden man kom til. Det ville være som å finne opp flyet og glemme at det trengs flyplasser. Den andre innovasjonen var derfor måten man formaterte en nettside på slik at den kunne leses av en nettleser.

Denne formateringen var det vi kjenner som HyperText Markup Language, altså HTML. Det et viktig fundament for www.

GRUNNLEGGEREN: Briten Tim Berners-Lee er mannen vi kan takke for dagens informasjonssamfunn. For 20 år siden skapte han World Wide Web. FOTO: Paul ClarkeGRUNNLEGGEREN: Briten Tim Berners-Lee er mannen vi kan takke for dagens informasjonssamfunn. For 20 år siden skapte han World Wide Web. FOTO: Paul Clarke

HTML forteller nettleseren hvordan nettsiden skal overføres fra serveren og hvordan hypertext og annen informasjon skal presenteres for brukeren i nettleseren. Med andre ord sørget man for at klienten, det vil si nettleseren og serveren som leverte innholdet snakket det samme språket. I begynnelsen var HTML ganske enkle saker, men over årene er språket utviklet voldsomt.

// kunne vi vært uten

En annen veldig viktig innovasjon som Berners-Lee selv sto bak i 1994 var oppfinnelsen av URL – Uniform Resource Locator.

Den første delen, http (ev. https hvis det er en kryptert forbindelse), identifiserer hvilken protokoll som skal brukes. Den er skilt fra ressursnavnet, som kan være en IP-adresse eller et domenenavn. De to skilles med ://. Berners-Lee har uttalt at han godt hadde kunnet droppe //, men det så ut som en god idé den gangen.

Deretter følger domenenavnet slik som tu.no. tu er nettadressen til Teknisk Ukeblad og .no identifiserer Norge som land. .no er et såkalt toppdomene. De fleste land har et toppdomene. Det mest utbredte er .com som var ment å identifisere nettstedet som en kommersiell virksomhet, men som i praksis blir brukt av svært mange.

Fritt valg av nettadresser

Navnetjenere

Den egentlige adressen til et nettsted er en IP-adresse. Men slike er ikke lett å huske, derfor brukte man de allerede eksisterende domenenavnene som adresser. Det betyr at det må finnes et system i nettet som kan oversette navnebaserte adresser til tallbaserte IP-adresser og tilbake igjen.

Det tok ikke mange år før Berners-Lee skjønte at det var nødvendig å etablere en standardiseringsorganisasjon for å sørge for at weben ikke utviklet seg i mange ikke-kompatible retninger.

Han to selv initiativet til W3 Consortium i 1994 som har denne rollen og har hatt lederansvaret hele tiden siden den gangen.

Ekstreme konsekvenser av mangel på nettadresser

Første nettleser

Mosaic 3.0 for Windows.Mosaic 3.0 for Windows.

World Wide Web var verdens første nettleser. Den ble utgitt 26. februar 1991 av ingen ringere enn Tim Berners-Lee.

Den ble aldri noen suksess. Det ble derimot Mosaic, som ble utviklet av Marc Andreessen og som ble lansert i 1993. Mosaic ble raskt populært, men virkelig fart i sakene ble det ikke før Netscape kom året etter.

Andreessen var fremdeles i førersetet og den nye nettleseren inkluderte også e-post og nyhetsgrupper i samme program. Netscape så ut til å bli et stort gjennombrudd samtidig som antallet nettbrukere vokste i rekordfart. Da våknet også Microsoft, som lenge hadde trodd av proprietære MSN var fremtiden. Raskt kjøpte de teknologi og lanserte Explorer gratis og som en del av Windows.

Netscape 1.2 på Windows 3.1.Netscape 1.2 på Windows 3.1.

Dagens Mozilla Firefox, som er blitt svært populær, er en fjern slektning av Netscape. Norske Opera var også tidlig ute og den første versjonen ble lansert i 1997.

2009: Firefox lastet ned en milliard ganger

Mer enn www

World Wide Web er blitt en så viktig del av Internett at mange knapt ser forskjell. Men selv om www utgjør mye av trafikken er det fildeling som er den langt største. Strømming av video vokser også kraftig.

Likevel er weben blitt en uunnværlig del av folks hverdag. Den bringer nyheter, vi handler over nettet og vi utveksler dokumenter. Det er nesten utenkelig å klare seg uten i et moderne samfunn.

Briten Tim Berners-Lee er blitt adlet av dronning Elisabeth for sin innsats med World Wide Web.

Wikipedia: Den allvitende tiåringen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag
Siste nytt
13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag
Populært