- Kraftigste på flere år

Nordlys over Knox, Maine. Foto. Jody Roberts (flickr.com/photos/jroberts72/6013787834/)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solstorm førte til svært stor nordlysaktivitet natt til lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik skapes nordlyset

Nordlyset dannes når skyer av gass fra Sola kolliderer med vår magnetosfære. Dette fører til at partikler som har klart å trenge seg inn i denne magnetiske kokongen dyttes ned mot Jordas atmosfære. Partiklene ledes av magnetfeltet inn mot polene i områdene vi kaller nordlyssonen eller nordlysovalen. Dette er de områdene på Jorda hvor nordlys forekommer oftest og med størst intensitet.

Når partiklene treffer atmosfæren kolliderer de med oksygen og nitrogen. Disse kollisjonene, som inntreffer mellom 80 – 300 kilometers høyde, overfører energi til oksygen- og nitrogen-atomer, som så sender ut lys.

Resultatet er et flott skue med grønt, rødt, hvitt, blått og gult lys på himmelen. Mekanismen bak dette flotte lysspillet er veldig likt det som skjer i lysstoffrør og TV-apparater.

Norge er nordlyset normalt sterkest i Nord-Norge, men etter kraftige solstormer kan det ofte sees i hele landet.

Kilde: Sola - Vår livgivende stjerne (P. Brekke)

Solstormen som for få dager siden ble observert rase mot oss fra Sola traff en del senere enn beregnet. Først om kvelden norsk tid ble det stor nordlysaktivitet.

- Ja, faktisk den kraftigste forstyrrelsen på mange år, sier seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, til ABC Nyheter.

Nordlyset, eller den glødende gassen som det opprinnelig er, slynges ut fra solen med en fart på åtte millioner kilometer i timen. Tross den voldsomme farten, bruker den likevel 18 timer på å tilbakelegge de 150 millioner kilometrene til jorden, forbi planetene Merkur og Venus.

Og dette var det største utbruddet på mange år.

- På en skala fra 0-9 nådde dette nordlysutbruddet til 8!, sier Brekke.

Les også:

Slik oppstår nordlyset

Muligheter for nordlys i Sør-Norge

Monsterutbrudd på Sola

Ny solstorm traff jorda

Dermed lå hele Norge og Danmark og badet under nordlsyet. Best synlig var det nok sør i landet - siden Nord-Norge fremdeles har for lyse netter.

Tyskere og polakker kunne også nyte nordlyset.

- Det kan ha vært synlig i horisonten helt ned til Paris, forteller Brekke.

- Jeg har aldri sett nordlys over Whitehaven før, skriver Marvin Watson sammen med bildene han har lagt ut på nettsiden Spaceweather.com.

Se bildekarusellen øverst på siden.

Slik oppstår nordlyset: