Fjordman var UD-observatør i Hebron

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peder Nøstvold Jensen, som har stått fram som bloggeren Fjordman, jobbet i 2002 og 2003 for Norge i den internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH) på Vestbredden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter informasjonssjef Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen overfor NTB. Organisasjonen administrerer på vegne av Utenriksdepartementet (UD) det norske bidraget til TIPH.

- Utmerket seg ikke

– Vi kan bekrefte at han hadde et korttidsengasjement i TIPH-styrken. Det var fra begynnelsen av 2002 til midten av 2003, sier Vestvik.

Den uavhengige, internasjonale observatørstyrken har ifølge UD som mål å bidra til økt trygghetsfølelse for den palestinske befolkningen i Hebron.

– Han utmerket seg ikke på noen spesiell måte, verken i den ene eller andre retningen. Han fikk en forlengelse av sitt opphold, og det indikerer at det ikke var noen negative anmerkninger til arbeidet hans der nede, sier Vestvik.

Les også: Fjordman står frem

Palestinske og israelske myndigheter har gitt TIPH mandatet til å bidra til å fremme stabilitet i Hebron, særlig i områdene rundt de israelske bosetningene. Gjennom observasjon, tilstedeværelse og rapportering skal styrken hindre sammenstøt i byen, som er preget av en tilspisset konflikt mellom palestinere og jødiske bosettere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge koordinerer TIPH, som har bidrag fra ytterligere fem land, Tyrkia, Italia, Sveits, Danmark og Sverige i TIPH. 20 av de 64 deltakerne i styrken kommer fra Norge.

Fjordman er død

Da Nøstvold stod frem i VG i dag sa han at kom til å synke under jorda av frykt for egen sikkerhet.

Før han forsvant, tok Jensen livet av sitt virtuelle alias.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kommer aldri til å blogge under pseudonymet Fjordman igjen, sier 36-åringen til VG.

Før det hadde han vært til avhør hos politiet. I tillegg til å nærmest ha oppnådd kjendisstatus i det islamkritiske miljøet på nettet, er Fjordmans tekster sitert 111 ganger i terrorsiktede Anders Behring Breiviks såkalte manifest.

Men Jensen tar sterkt avstand fra terrorhandlingene.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sa til NTB etter avhørene at politiet vil vurdere om han skal innkalles på nytt. Overfor VG beskriver Jensen avhøret som ubehagelig, ettersom han oppfattet seg som mistenkt under avhøret selv om han var innkalt som vitne.

Les flere nyheter her