Jens Stoltenberg:- Rosene gråter. Monica er død

Den humanistiske minnestunden for Monica Elisabeth Bøsei holdes på Sundvolden hotell fredag. «Mor Utøya» var et av de første ofrene for terrorangrepet 22. juli. Foto: Erlend Aas / Scanpix.
Den humanistiske minnestunden for Monica Elisabeth Bøsei holdes på Sundvolden hotell fredag. «Mor Utøya» var et av de første ofrene for terrorangrepet 22. juli. Foto: Erlend Aas / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 20 år var hun «Mor Utøya». Fredag ble hun minnet som en sterk og engasjert, men fremfor alt omsorgsfull kvinne, mor og kjæreste i en minnestund på Sundvolden Hotel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rosene gråter. Monica er død, sa statsminister Jens Stoltenberg i den humanistiske minnestunden, tydelig preget av å måtte følge en nær venn til graven.

Monica Elisabeth Bøsei (45) var blant de første ofrene da ondskapen gikk i land på Utøya 22. juli. Ifølge vitner skal Bøsei ha fattet mistanke om at Anders Behring Breivik ikke var en virkelig politimann. Trolig var dette årsaken til at hun og politimannen Trond Berntsen ble blant hans første ofre.

– Skuddene traff Monica, men skjendet en hel nasjon. Sammen skal vi finne ut av mørket igjen. Vi skal slå fellesskapets sterke arm om dere, sa Jens Stoltenberg da han i talen henvendte seg til Monica Bøseis samboer, Jon Olsen, og parets to felles døtre.

Les også: Det yngste terrorofferet stedt til hvile

«Umistelig»

For to uker siden var det de overlevende etter massakren og de pårørende til Utøya-ungdommen som søkte ly på Sundvolden Hotel i timene og dagene etter den forferdelige hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag var konferanserommet på hotellet fylt av familie, venner, partikamerater, roser, vakker musikk og sang og ikke minst tårer. «Umistelig», sa Mari Aaby West i AUFs sentralstyre om Monica Bøsei.

– Likevel har vi mistet henne, fortsatte hun.

Også West tegnet bildet av en kvinne som var både engasjert, streng og varm. Hun beskrev også hvordan nettopp Monica Bøsei roet ned Utøya-leirdeltakerne ved å forsikre dem om at øya var trygg og at de var trygge, rett etter bombeattentatet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var ikke det, sa den sentrale AUF-politikeren, og fortsatte:

– Vi vet hva som skjedde.

Les mer om ofrene fra Utøya og regjeringskvartalet her

Hedret samboeren

Hun beskrev hvordan Bøsei ble drept rett foran øynene på sin samboer, Jon Olsen, som er skipper på båten Torbjørn. West berømmet samboeren for innsatsen han viste for ungdommene på øya.

– I timene etter at Monica ble drept rett foran deg, sto du opp for oss på en måte som ingen kunne forvente. Ingen vet hvor mange liv du reddet, sa Mari Aaby West og poengterte at nettopp denne innsatsen sier alt om betydningen Bøsei og hennes familie har hatt for AUF og Utøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bøsei var inne i sin siste arbeidsuke på Utøya da hun ble drept. 1. august skulle hun ha startet i jobben som konstituert direktør ved Norsk Maritimt Museum. Hun skulle ha blitt hedret av partiledelsen for sin mangeårige innsats på Utøya i en seremoni senere i høst.

- Deres mor ville vært stolt

I minnestunden på Sundvolden Hotel fredag berømmet Jens Stoltenberg også Monica Bøseis døtre Helene og Victoria Bøsei Olsen.

– I talen til fakkeltoget her i Hole i forrige uke sa du dette, Helene:

«I stedet for hat vil jeg at dere skal vise kjærlighet». Det viser at du og Victoria har fått en dyrebar arv. Deres mor ville ha vært stolt av dere. Jeg er stolt, sa statsministeren.

– Nå ser vi at ut av alt det vonde har det grodd godhet. Hatet har tapt for omsorg. Rosene har seiret, avsluttet han.

Bøsei, som var fra Hole, har vært aktiv i Arbeiderpartiet siden 1986. I de siste 20 årene har hun vært daglig leder på Utøya og drevet AUF-øya med myndig og kjærlig hånd, ifølge dem som kjenner henne.

Fredag var det til sammen 32 begravelser, bisettelser eller seremonier for ofrene for angrepene 22. juli.

(©NTB)

Les flere nyheter her