- Jeg trodde det var statskupp

AUF-leder Eskil Pedersen forteller om hvordan han opplevde terroren på Utøya. I et intervju med TV2 sier han trodde det hele var et statskupp. (Foto: Scanpix).
AUF-leder Eskil Pedersen forteller om hvordan han opplevde terroren på Utøya. I et intervju med TV2 sier han trodde det hele var et statskupp. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-leder Eskil Pedersen fortalte torsdag åpenhjertig om hvordan han opplevde terroren på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en dokumentar på TV2 i kveld fortalte AUF-leder Eskil Pedersen om hvordan han opplevde sekundene og minuttene etter at Anders Behring Breivik begynte å drepe for fote på Utøya den 22. juli i år.

- Maktovertagelse

Pedersen var overbevist om at landet var i akutt krise da han innså at saken var meget alvorlig.

– Jeg tenkte at det var en maktovertagelse hvor politiet var involvert, sa han til TV 2 i en dokumentar som ble sendt torsdag kveld.

Pedersen reddet muligens livet ved å legge seg ned i bunn av båten «Thorbjørn», som fraktet både ham og flere andre vekk fra massakren som foregikk på øya. Eskil Pedersen var en av de første som kom seg unna da Anders Behring Breivik begynte å skyte viltrundt seg.

Les alt om terrortragedien her

På en pressekonferanse forrige lørdag - dagen etter tragedien - uttalte Pedersen at han ble dratt med i en båt og at han således kom seg raskt vekk fra Utøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg hørte skudd, og jeg ble dratt med i en båt ganske raskt. Jeg kom meg av øya ganske raskt.

- Tåkete

Pedersen sa mange følte de ikke kunne stole på noen. Ingen følte de var trygge på noe eller noen.

- Jeg tenkte at ingen steder er trygge. Hvis vi la til noe sted på land så blir vi skutt, sier Pedersen.

AUF-lederen fortalte videre mer om minuttene på båten som fraktet en gruppe personer vekk fra Utøya.

- Vi var vel ni stykker ombord på båten. Noen hyperventilerte mens andre forsøkte å roe hverandre ned. Selv stod jeg for det meste i telefonen. Noen andre diskuterte hvor vi skulle dra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spilte død

AUFs leder Eskil Pedersen, generalsekretær i AUF Tonje Brenna forteller om Utøya-tragedien( Foto: Scanpix)AUFs leder Eskil Pedersen, generalsekretær i AUF Tonje Brenna forteller om Utøya-tragedien( Foto: Scanpix)

Også resten av sentralstyret i AUF gav sine versjoner rundt det som skjedde for 13 dager siden.

Åsmund Aukrust, Tonje Brenna og Mari Aaaby West fortalte om sine innerste tanker rundt det som skjedde 22. juli 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær i AUF, Tonje Brenna, ledet selv en gruppe på 20 personer i sikkerhet. De overlevde trolig ved å late som om de allerede var døde.

– Jeg husker han lo høyt og rått for hvert skudd. Når vi hørte at han traff folk og de gikk i bakken, så lo han. Han ropte «yes», «hurra» og «blink», sa Brenna, til TV2.

Gjemte seg i et telt

AUFs nestleder, Åsmund Aukrust, sier han gjemte seg i et telt.

- Jeg løper over leieren, men den er veldig stor. Så tenker jeg at jeg ikke vil rekke det. Hvis han kommer nå, så ser han meg bakfra og da dør jeg. Da hoppet jeg inn i et lite telt og bestemte meg bare for å ligge der til politiet kom, fortalte nestlederen i dokumentaren.

Merket i lang tid

Eskil Pedersen avsluttet dokumentaren med å reflektere kort over fremtiden. Man var fortsatt i sjokk og at det ville gå lang tid før man innså at personer man har kjent lenge for alltid vil være borte.

- Vi er fortsatt i sjokk. Det vil gå veldig lang tid før vi kommer til å innse personer vi var vant til å være sammen med ikke lenger er der, sa Pedersen.

Totalt 69 personer ble drept på Utøya den 22. juli 2011. I tillegg mistet åtte mennesker livet i bombeeksplosjonen i Oslo sentrum samme dag.

Les flere nyheter