Slik velger myggen sine ofre

Kroppslukten din avgjør hvor utsatt du er for myggstikk, ifølge en dansk forsker.Foto: Colourbox
Kroppslukten din avgjør hvor utsatt du er for myggstikk, ifølge en dansk forsker.Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke blodet det kommer an på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen mennesker plages mer av myggen enn andre. Det danske forskningsnettstedet videnskab.dk har svart sine lesere på hvorfor.

Mange tror insektet har preferanser for visse blodtyper, men blodet har ingenting med saken å gjøre. Det sier forskningsleder Karl-Martin Vagn Jensen ved Institutt for plantebeskyttelse og skadedyr på Universitetet i Aarhus.

Les også: Slik blir du kvitt mygg på terrassen

Duften lokker

- Mygg tiltrekkes av CO2 og varme. Det avgir alle mennesker. Men de tiltrekkes også av bestemte duftstoffer. Og de kan være forskjellige fra person til person.

Han sier man ikke vet nøyaktige hvilke duftstoff det er snakk om, men at forsøk har vist at mygg foretrekker noen menneskers lukt fremfor andres.

Det kan muligens hjelpe å spise hvitløk, i tråd med teorien om at det maskerer kroppslukten.

- Forvirr myggen

Det eneste Vagn Jensen med sikkerhet kan tilråde mot myggplagen, er imidlertid anti-myggmidler som selges i butikkene. Disse inneholder duftstoffer som forvirrer myggen.

- Det første en mygg gjør når den skal finne et bytte, er å se om noe omkring den ligner et menneske eller et dyr. Når myggen kommer tettere på, vurderer den ut fra kroppsvarme, CO2 og duftstoffer om den skal stikke. Men hvis man forvirrer myggen med et avskrekkende middel, kommer den aldri så langt at den stikker.

Les flere nyheter