Faremo ønsket Libya-styrker velkommen hjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske Libya-styrken vendte onsdag hjem med blandede følelser, fra et krevende oppdrag til et Norge i sorg. – Velkommen hjem til et endret Norge, sa forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Det norske bidraget til NATO-operasjonen i Libya

* Det norske styrkebidraget, som har vært stasjonert på Kreta siden 21. mars, ble avsluttet mandag 1. august.

* Flyene returnerte til Bodø hovedflystasjon mandag ettermiddag, mens alt personell returnerer til Gardermoen onsdag 3. august.

* Norge har bidratt med først seks F-16-fly, en kontingent som senere ble redusert til fire fly, og et mannskap på rundt 120 personer.

* Norske F-16 hadde fløyet totalt 622 tokt, og har til sammen sluppet 588 bomber.

* Operasjonen har i hovedsak rettet seg mot mål i områder i og rundt Tripoli, Brega, Waddan og Zintan.

* Norske styrker har tatt ut bevegelige militære kapasiteter, som stridsvogner, samt faste installasjoner som kommando- og sambandssentraler, våpen- og ammunisjonslagre og luftvern.

* Norge vil fortsette å bidra til operasjonen med ti stabsoffiserer.

(Kilde: Forsvarsdepartementet) (©NTB)

Den norske kontingenten på om lag 70 soldater som har vært stasjonert på Kreta, forlot øya mandag ettermiddag. Etter å ha mellomlandet i Danmark, der de har fått en debrifing, ankom mannskapene Gardermoen onsdag ettermiddag. Der ble de møtt av forsvarsminister Grete Faremo og forsvarsledelsen.

– Velkommen hjem til Norge, et endret Norge etter 22. juli, sa Faremo før hun informerte soldatene i Norwegian Air Wing om terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

Les også: Exit Libya for norske jagerfly

– Samme verdier som AUF

– Dere skal ha en stor takk for innsatsen. Dere reiste ned med de samme verdiene og grunnholdningen i bagasjen som ungdommene på Utøya. Hva et engasjement kan koste, har blitt klart nå, sa forsvarsministeren under seremonien for de 70 hjemkomne mannskapene.

De norske jagerflyene landet på norsk jord mandag. Tre av flyene landet i Bodø, det fjerde på Ørlandet. Flyene ble tatt hjem av mannskaper som ikke har deltatt i Libya-operasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsvaret vil ikke kommentere Tripoli-bombing

Krevende oppdrag

Oberstløytnant Hans Ole Sandnes har vært sjef for de norske styrkene på Souda Airbase på Kreta. Han sier det er godt å komme tilbake igjen til Norge, men at situasjonen landet er i etter 22. juli, fyller ham med ettertanke.

Han sier Libya-operasjonen skiller seg ut fra tidligere aksjoner hvor Norge har deltatt med F16-fly.

– Det har vært flere luftoperasjoner enn før. Jeg har vært redd i uoversiktlige situasjoner hvor det har vært fare for feilbombing, sier han.

De norske flyene har sluppet mer en 500 bomber der de aller fleste har truffet de korrekte militære målene for å bryte ned Gadaffis styrke. NATO har anslått at Norge har bidratt til å slå ut 50 prosent av Gadaffis militære kraft.

Les også: Norske kampfly blir værende i Libya

Les flere nyheter her

Les flere nyheter her