Flykter fra tørke til krig

En somalisk familie har akkurat ankommet flyktningeleiren Dadaab i Kenya. Foto: EPA / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusenvis av somaliere har flyktet inn til landets hovedstad i håp om hjelp fra sult og tørke. Men i Mogadishu venter også en væpnet konflikt som blir stadig mer tilspisset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om tørken i Øst-Afrika
• Tørken som det siste året har rammet Afrikas Horn, er i mange områder den verste siden årene 1950 og 1951.

• Nedbøren har vært under 30 prosent av gjennomsnittet for årene 1995 til 2010.

• FN har erklært to områder i det sørlige Somalia som rammet av hungersnød. Det vil si at det i snitt dør fire barn per 10.000 per dag, mens 30 prosent av befolkningen er akutt underernærte.

• FNs kontor for samordning av humanitære saker (OCHA) frykter at hele den sørlige delen av Somalia skal bli rammet av hungersnød. Situasjonen er forverret av den pågående og brutale borgerkrigen i landet.

• Totalt står over 11 millioner mennesker i fare for å rammes av sult i landene Somalia, Kenya, Etiopia, Uganda, Djibouti og Eritrea.

Det har vært en økning i voldelige kamper og sammenstøt i Somalias krigsherjede hovedstad de siste dagene.

– Det er bekymringsfullt at krigføringen i Mogadishu øker nå, midt i en krise hvor veldig mange dør på grunn av sult og tørke, sier Hassan Khaire, Flyktninghjelpens regionaldirektør for Somalia, Kenya og Etiopia.

Les også: Giverglede etter terrorangrep

Han forteller at hundrevis av mennesker strømmer inn til byen hver dag, på desperat jakt etter hjelp i det som blir beskrevet som den verste tørken i landet på flere tiår.

Over halvannen million somaliere er allerede på flukt innad i sitt eget land, som er herjet av en vedvarende borgerkrig.

Til krig

Men selv om det er flere hjelpeorganisasjoner i Mogadishu, er byen også farlig. Det brøt ut voldelige kamper i helgen etter at styrker fra Den afrikanske union (AU) i forrige uke tok kontroll over områder av hovedstaden tilhørende opprørsbevegelsen al-Shabaab.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Al-Shabaab-militsen har sverget å styrte den vestligstøttede overgangsregjeringen i landet og drive ut styrkene fra AU. De nekter også hjelpeorganisasjoner å dele ut nødhjelp i enkelte sørlige områder.

Les også: - 40.000 sultende til Mogadishu på en måned

Tørken på Afrikas Horn er den verste på flere tiår. Kenya, Etiopia, Uganda, Djibouti og Eritrea er hardt rammet, men verst er situasjonen i Somalia. FN har allerede erklært hungersnød i to sørlige områder av landet, og for få dager siden sa organisasjonen at de tror hele det sørlige Somalia vil følge etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter hindring

I Mogadishu har kampene roet seg etter helgen, men flere frykter ringvirkningene av konflikten som har blusset opp.

– For det første kan krigføringen føre til at enda flere somaliere blir internt fordrevet. Dette vil øke antall mennesker med et sterkt behov for hjelp. For det andre kan kampene skape problemer for hjelpeorganisasjoner, sier Khaire til NTB på telefon fra Nairobi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han frykter at større usikkerhet i hovedstaden vil gjøre det vanskeligere å få fram hjelp til de som er hardest rammet av tørke og sult.

Les også: - Verden reagerte for sent

Khaire har nettopp vært i Mogadishu i ti dager. Mandag tok han imot 28 tonn mat fra Norge på byens flyplass. Etter planen skal den deles ut i Mogadishu og i provinsen Nedre Shabelle, som er blant de hardest rammede områdene.

Regn

Khaire beskriver situasjonen i Mogadishu som svært hard for befolkningen. De siste to dagene har det også regnet kraftig i den uttørkede hovedstaden, men det gjør ikke forholdene bedre. Snarere tvert om.

– Regnet har forverret situasjonen kraftig. Det er et stort problem at folk mangler mat og medisiner, men nå er det også svært vanskelig for dem som mangler tak over hodet, sier Khaire

Foreløpig har ikke Flyktninghjelpen opplevd problemer under utdeling av mat og nødhjelp, sier Khaire og understreker at organisasjonen er akseptert av de forskjellige grupperingene i landet.

Les flere nyheter her