Plattformopphugging skremmer vekk krabbene

Fiskerne i Vats mener plattformopphuggingen har ført til at krabben er borte fra fjorden. Foto: Ole Helgesen
Fiskerne i Vats mener plattformopphuggingen har ført til at krabben er borte fra fjorden. Foto: Ole Helgesen

Fiskerne i Vatsfjorden raser mot plattformopphuggingen i fjorden, og mener industrien har drept skalldyrene de lever av å fiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det finnes ikke krabbe igjen i Vatsfjorden, men det finnes masse krabbe i Yrkjefjorden som ligger like ved Vatsfjorden, sier fisker i Vatsfjorden, Arve Hersdal.

Fiskeren sier han har hatt en god del tapt inntekt som følge av de forsvunnede krabbene.

Nabo til AF Decoms anlegg og medlem av Miljøvernforbundet, Ståle Jøtne, har tett dialog med fiskerne i området. Han mener det er innlysende hva som er årsaken til at krabben er borte.

Fulle av kjemikalier

– Det kommer av at de har spist giftig fisk. Fjorden har lite sirkulasjon av vann, og egner seg derfor svært dårlig for forurensende virksomhet som plattformopphugging, sier Jøtne.

Ståle Jøtne jobber iherdig med å bevise miljøskadene fra plattformopphuggingen i Vats.
Ståle Jøtne jobber iherdig med å bevise miljøskadene fra plattformopphuggingen i Vats.

De gamle plattformene som sendes inn i Vats-fjorden er fulle av kjemikalier. I fjor startet også en stor rettsak mellom Raunes Fiskefarm og AF Decom, hvor fiskefarmen krevde erstatning for tapt virksomhet.

Vil bevise skadene

Miljøvernforbundet har vært tett på virksomheten i Vats i over ti år, og bruker store ressurser på å skaffe dokumentasjon på det de hevder er store miljøødeleggelser i Vatsfjorden.

Lokalbefolkningen i Vats, sammen med Miljøvernforbundet, jobber med å bevise miljøskadene som er oppstått fra plattformopphuggingen.

– Vi vil ha Havforskningsinstituttet med på laget for å bevise at det er kjemikaliene som fører til at det marine livet forsvinner, sier Jøtne.

Les også: Vill vest i plattformskroting

Kjenner tilstandene

AF Decom sier til Teknisk Ukeblad at de ønsker en mest mulig konstruktiv dialog med Miljøvernforbundet, men henviser til NIVA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har utført grundige undersøkelser av fjorden i Vats, og kjenner godt til de marine tilstandene i fjorden.

– Vi har sett på mange typer fisk, samt skalldyr og også biodiversiteten i Vatsfjorden. I tillegg ser vi på utslippene fra AF Miljøbase Vats for å kunne se om tillatelsen til forurensende virksomhet overholdes. Vi kan ikke forstå at det skal være store forandringer i krabbebestanden i fjorden på grunnlag av det vi vet om utslippene til det marine miljøet, og jeg tror det er andre årsaker enn miljøgifter som har gjort at de er forsvunnet, sier Astrid Kvassnes i NIVA.

Hun sier at de har målt gode tilstander for miljøgifter i fisk og skalldyr som brukes til mat i Vatsfjorden.

– Det er ingen indikasjoner å at det er alvorlig forurensning som kommer fra AF Miljøbase Vats' virksomhet. I våre undersøkelser har vi ikke funnet noen store forskjeller mellom Vatsfjorden og de nærliggende fjordene, sier Kvassnes.

Ingen regelverk

Miljøvernforbundet påpeker også at det ikke finnes noe regelverk for opphuggingsvirksomheten.

I 2009 ga Miljøverndepartementet et mandat til Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif), i samarbeid med berørte myndigheter, om å vurdere miljøkonsekvenser ved opphugging og gjenvinning av offshoreinstallasjoner.

Bakgrunnen var blant annet et behov for å få avklart hvordan myndighetene skal håndtere en forventet økning i mengder, og dermed behov for behandlingskapasitet på land de kommende årene.

AF Decom driver opphugging av plattformer i Vatsfjorden. Det har ført til miljøskader i fjorden, mener lokalbefolkningen og Miljøvernforbundet.
AF Decom driver opphugging av plattformer i Vatsfjorden. Det har ført til miljøskader i fjorden, mener lokalbefolkningen og Miljøvernforbundet.

Generelle føringer

I fjor kom resultatet, som var en rapport fra Klif. Rapporten konkluderer blant annet med at det er behov for gjennomgang av kravene til de fire anleggene i Norge som har tillatelse til mottak og behandling av utrangerte offshoreinstallasjoner.

Les også: Destruerer for milliarder

Men rapporten er ingen konkret regelverksbok for industrien å forholde seg til.

– Det er noen misforståelser ute og går her. Jeg har inntrykk av at noen venter på konkrete retningslinjer, men dette er mer et overordnet dokument som skal gi generelle føringer, sier saksbehandler for Vats i Klif, Bjørn A. Christensen.

– Vil det komme noe mer konkret regelverk innenfor plattformopphugging?

– Det er ikke planer om det. Rapporten som kom i fjor er fulgt opp fra myndighetenes side ved at vi kommer til å gå gjennom og eventuelt oppdatere kravstillingen til de aktuelle anleggene, sier Christensen.

Les også: Denne saksa skal klippe Ekofisk i småbiter

Stiller krav

Blant annet ble det anbefalt at Klif skulle overta ansvaret for plattformopphuggingen i Norge fra Fylkesmannen. Dette ble gjennomført fra 1. mars i år.

– Det betyr at vi stiller kravene vi mener er relevante til virksomhetene gjennom tillatelsene som gis, sier Christensen.

AF Decom mener de driver virksomhet etter strengeste krav for utslipp, og etter de nyeste og mest miljøtilrettelagte anleggene for riving og gjenvinning av plattformer.

Ikke opp til oss

– Det er ikke opp til AF Decom å vurdere om retningslinjene er tilstrekkelige for vår virksomhet. Dette er en oppgave for myndighetene, sier seniorrådgiver i AF Decom Evy M. H. Lærdal.

Hun understreker at bedriften er opptatt av å drive riving og gjenvinning av offshoreinstallasjoner med best mulige løsninger med tanke på helse, miljø og sikkerhet.

– I tillegg er vi opptatt av at retningslinjene skal være like for alle som driver med denne type virksomhet, sier Lærdal.

Det finnes miljøulemper

Christensen i Klif har kjennskap til brevene som Miljøvernforbundet har sendt Klif, men den nylige korrespondansen fra Miljøvernforbundet er foreløpig ikke fulgt opp.

– Vi registrerer det som kommer inn av post, men det er ikke noe vi har fulgt opp. Det er svært mange påstander som kommer frem i denne saken, og dette med krabbene har kommet i det siste. Vi vil se på det når vi begynner arbeidet med å oppdatere tillatelsene til høsten, sier Christensen.

– Er Klif tilfreds med måten virksomheten i Vats drives på?

– Så langt vi kjenner til det, og forutsatt at det skjer innenfor de kravene som er satt, drives det forsvarlig virksomhet i Vats. Men dette er store anlegg, og en kommer ikke utenom miljøulemper. Vi ser at det er baksider med dette, men vi har vurdert virksomheten som forsvarlig, sier Christensen.

Ønsker forbedring

Han tilføyer at Klif kun har mandat til å regulere industrien ut i fra sin nåværende beliggenhet, og ikke har noen rolle i å bestemme plasseringen av anlegget.

Miljøvernforbundet sier de ikke har som mål å kvitte seg med virksomheten, men snarer ønsker en forbedring.

– Det skal være så bra at det skal bevises at det er en miljøbase som ikke skremmer det marine livet bort fra fjorden. Anlegget skulle aldri vært der i utgangspunktet, men når det først er der må vi holde dem i ørene, sier Jøtne.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte
Siste nytt
18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte
Populært