Stoltenberg advarer mot heksejakt på ytringer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer mot heksejakt på ytringer. Han mener at samholdet det norske folk har vist, kaller på fortsatt raushet og at alle har noe å lære av tragedien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under Stortingets minnemarkering for dødsofrene i regjeringskvartalet og på Utøya takket statsministeren alle som på sin måte, og i sin jobb, har bidratt til at nasjonen svarte med krav om åpenhet og demokrati, ikke hat og hevn.

Les mer: Stoltenberg takker det norske folk

Stortingspresident Dag Terje Andersen taler under minnesamlingen etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya på Stortinget mandag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Stortingspresident Dag Terje Andersen taler under minnesamlingen etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya på Stortinget mandag. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Stortingspresident Dag Terje Andersen åpnet minnemarkeringen mandag med å takke alle som bisto under de tragiske hendelsene i sentrum og på Utøya. Han trakk spesielt fram fraværet av hevnreaksjoner i det norske samfunnet, en reaksjon som utenlandsk presse har viet mye plass.

– Vi skal dyrke mangfoldet. Hat og vold er ikke svaret på det som er skjedd. Vi skal lytte til dem som tenker annerledes, men ikke stigmatisere, sa stortingspresidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren takket hele det norske folk for måten det reagerte på etter terrorhandlingene 22. juli, men sa også at det kunne endt galt.

Les også: – Ikke undervurder vår samlede kraft

Kunne ha gått galt

– Det norsk folk ble satt på en ugjenkallelig prøve. Kartet ble sprengt, kompasset skutt i filler. Hver og en måtte velge sin sti i et landskap av sjokk, frykt og fortvilelse. Det kunne ha endt galt. Vi kunne ha gått vill. Men det norske folk fant fram. Ut av mørket og uvissheten vendte vi hjem til Norge igjen, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med denne dramatiske innledningen på minnetalen pekte statsministeren på faren for at det norske folk kunne ha svart på terroren med høylytte krav om hevn og straff, men isteden valgte verdighet, åpenhet, samhold og mer demokrati.

– Og størst blant folket er de unge. AUF ble skutt på. Men en hel generasjon reiste seg. 22. juli-generasjonen er våre helter og vårt håp. De gjør at vi kan rette blikket framover med fornyet tro på våre grunnleggende verdier. Og med håp om at spiren til mer anstendig dialog og toleranse slår rot, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ute i vandrehallen etter seremonien sa alle partilederne at valgkampen vil bli sterkt påvirket av terrorhandlingene, men at frie ytringer og kravet til sikkerhet må kunne kombineres.

Lærte av feil

Med tydelig adresse til dem som i tiden framover skal forvalte og utvikle det flerkulturelle Norge, sa statsministeren at alle har noe å lære av det som er skjedd, og at det er lov å si «jeg tok feil».

– Det gjelder i hverdagspraten, i samtalene i det offentlige rom. Det gjelder politikere og redaktører, i kantina og på nettet. Det gjelder oss alle, formanet Stoltenberg. På vegne av regjeringen og det norske folk lovet han å ta med seg ånden fra 22. juli når den politiske arbeidsdagen starter opp igjen.

Statsministeren takket kongefamilien, de politiske partiene på Stortinget og alle dem som gjorde en bemerkelsesverdig innsats i kjølvannet av terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget ble innkalt spesielt for denne minnemarkeringen, og trår ikke formelt sammen før i begynnelsen av oktober. Under seremonien mandag spilte Arve Tellefsen verker av Ole Bull og etter opplesingen av navnene til alle de døde sang stortingsrepresentantene første vers av «Ja, vi elsker».

Stoltenberg opplyste at regjeringen vil gjennomføre en nasjonal minnemarkering søndag 21. august for dem som er rammet og alle som hjalp til. Dette arrangementet vil bli holdt i Oslo Spektrum.

Les mer: Nasjonal minnemarkering 21. august

Stortingspresident Dag Terje Andersen taler under minnesamlingen etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya på Stortinget mandag. Foto: Erlend Aas / ScanpixStortingspresident Dag Terje Andersen taler under minnesamlingen etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya på Stortinget mandag. Foto: Erlend Aas / Scanpix