Den beste burgeren

SOMMERMAT: Den beste hamburgeren lager du selv.

Med denne retten flytter du burgeropplevelsen et kvantesprang i riktig retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk aften

Mange velger nok en kald øl til hamburgeren. Her er alternativet som vil gjøre burgeren enda bedre.

Ukens rett er USAs mest betydelige bidrag til den gastronomiske verden. Her i Norge er likevel hamburger uglesett – vi betrakter det som usunn fast food som fås på ethvert gatekjøkken. Holdningen er fullt forståelig, ettersom det stort sett er den standardiserte oppskriften med Thousand Island, kinakål og mais som er å få tak i de fleste steder. Men en hamburger kan være så mye mer. Lager man den fra grunnen av, med gode ingredienser, kan den virkelig framstå som et kulinarisk høydepunkt.

Ukens variant er laget på kvernet oksekjøtt, som grilles for å få det røkte kullpreget som setter en ekstra spiss på smaken. Det totale smaksbildet er variert, men preges av sødme og røykpreg fra barbecuesausen, sammen med rike, fete smaker fra aioli, ost og kjøtt. Her trengs det en ordentlig kraftplugg av en vin for å hanskes med alle smakene! Sødmen er også en viktig faktor, ettersom den vil gjøre en for slank, syrlig vin spinkel og sur ved siden av.

Det er i dette tilfellet veldig tydelig hvor vi skal finne vår vinmatch. Den amerikanske hamburgeren har sitt flytende motstykke i samme del av verden – basert på druen Zinfandel. Nå er riktignok ikke Zinfandel USAs egen drue, da den har sitt opphav i Puglia i Sør-Italia, under navnet Primitivo. Druen har derimot en helt annen karakter over Atlanteren, og har i så måte ikke noe sidestykke ellers i vinverdenen. Zinfandel har blitt et symbol for amerikansk vin, slik Shiraz har blitt det for australsk.

Ukens anbefaling er Seghesio Sonoma Zinfandel 2009 (nr. 4399301, kr 229,90, basisutvalg).

Vinen kommer fra Sonoma County i California og er en klassisk utgave av Zinfandel-druen. Den har også en liten andel Petit Sirah i blandingen og har ligget ti måneder på eikefat, noe som bidrar til de søte aromaene i duft og smak. Vinen har en bouquet av søte kirsebær, bjørnebær, vanilje, mokka og fioler, samt et hint av røyk. Smaken er rik med god fylde, og tanninene er markerte, men bløte og avrundede. Den har en sødmefull frukt med et forfriskende, saftig preg. Alkoholen er noe høy, men føles ikke ubalansert. Her er det viktig at man ikke serverer vinen ved for høy temperatur, da dette igjen vil framheve alkoholen. 18–20 grader er optimalt for denne typen vin.

Sødmen i vinen fungerer meget godt med den søte barbecuesausen, samtidig som vinen er rik nok til å hanskes med hamburgerens varierte smaksbilde. Sammen med hamburgeren vil vinen også framheve røykpreget fra grillen som vi her er ute etter.

Ukens mat- og vinkombinasjon er rett og slett en «midt i blinken»-match. Eller en «bullseye», som amerikanerne ville sagt.

Robert Lie gir deg vinen.Robert Lie gir deg vinen.

Fortsatt er det sommer i luften, og etter ukevis med hyppig grilling kan noen og enhver føle at de gjentar seg selv. Så hvorfor ikke gi seg selv en ny utfordring, og sette en ekstra god burger på menyen?

For meg er dette den ultimate burgeren. Utgangspunktet er gitt: kjøtt og brød. Her vil vi ha klare, rene smaker. Brødet skal smake saftig, salt og søtt, mens burgerkjøttet smaker kjøtt, grill og salt.

Som kjøtt bruker jeg høyrygg, som er billig og tilgjengelig i de aller fleste butikker i Norge. Kjøttet har lite harde sener, og ingen brusk som må renses bort før kverning. Høyrygg har også som regel en fin fettprosent, rundt 10–12 prosent, noe som er med på å gi god smak.

Grønnsakene i bunnen av burgeren står for en etterlengtet sprø konsistens og friskhet, og dressingen gir et kaldt, kremet innslag med syre og fett. Den videre retningen regulerer du etter dagsform og smak. Du kan sjonglere med oster, dressinger, grønnsaker, bacon, sauser og så videre. Ost og bacon bidrar til å gi hamburgeren en smaksretning og gjør den enda mer «chunky», som de ville sagt i rettens hjemtrakter. Sammen skal de forskjellige smakene, temperaturene og konsistensene appellere til hele smaksregisteret i hjernen.

Det er derfor viktig at ikke alt smaker det samme. Unngå for eksempel å bruke hakket løk i burgerkjøttet, rå løkringer på burgeren og løk i dressingen – samtidig.

Favorittburger

Ingredienser

Kjøtt (5 burgere):

1 kg kvernet høyrygg

16 g salt

Grov kvernet svart pepper

Hamburgerbrød (10 brød, halvparten til fryseren):

3,5 dl melk

500 g mel

25 g sukker

10 g salt

50 g smør

20 g gjær, fersk

50 g sesamfrø til dryss

Dressing:

100 g majones

50 g olivenolje

2 ss hakket estragon

1 ts sitronsaft

1 ss crème fraîche

Salt og pepper

Tilbehør:

2 plommetomater

5 blader hjertesalat/issalat

10 ringer rødløk

10 ss dressing

5 skiver cheddar eller burgerost

10 skiver sprøgrillet bacon

5 ss bbq-saus

Framgangsmåte

Til burgerkjøttet tar jeg fram kjøttkverna. Ved å kverne selv får man mye bedre smak og konsistens på kjøttet enn når man bruker ferdig deig.

Dryss salt og pepper over kjøttet. Bland dette lett sammen i en bolle i 10 sekunder. Del deretter kjøttet i fem like deler. Klem dem sammen som snøballer, og legg dem på en tallerken i kjøleskapet en times tid. Nå jobber saltet i kjøttet og gir det en litt hardere konsistens.

Rull ut 50 cm clingfilm på benken. Legg en kjøttball på ene siden av clingfilmen og brett clingfilmen over. Press forsiktig på kjøttet, for eksempel med undersiden av en tallerken, til ballen blir ca. 2 cm tykk. Oppbevar burgerne i plastikken helt til du skal grille dem. Jeg pleier ikke smøre dem inn med olje før grilling, de løsner av seg selv når det har fått en fin grillskorpe. Siden det ikke er noe svin i dem, kan de på linje med biff stekes rosa. Har du et steketermometer, så stopp gjerne grillingen på 60 grader og ta dem til side. Da har de ikke rukket å «knyte» seg og presse ut masse saftighet og væske. Du vil også få en mindre smulete og mer kjøttaktig opplevelse når burgeren ikke er gjennomstekt.

Hamburgerbrød: Lun melken, ha den i en bakebolle og bland inn mel, salt, gjær og sukker. Kjør ca. 5 minutter i kjøkkenmaskin. Spe i smøret til slutt. Sett deigen til heving på et lunt sted i 30 min. Del den deretter i 100 grams store emner. Rull dem ut til boller som presses litt ut med fingrene. Hamburgerbrød skal være ganske flate. Pensle med vann og dryss over rikelig med sesamfrø. Legg hamburgerbrødene på en smurt ovnsplate og la dem heve ved romtemperatur i 30–40 min. Klem litt på midten av brødene rett før de går inn i ovnen, da holder de seg litt flatere. Stekes i ca. 10 min ved 220 grader. Avkjøles på rist. Disse hamburgerbrødene er supre å oppbevare i fryseren til en annen anledning.

Estragondressing: Bland sammen vanlig kjøpemajones og en god olivenolje med en visp. Tilsett hakket estragon, sitronsaft og crème fraîche til slutt. Nå har du en tykk dressing som smaker litt som en bearnés, og det liker jo vi alle!

Opplegging: Jeg starter med brødet, legger på litt salat, skiver av plommetomat, rødløk og dressingen. Deretter kommer burgeren, osten og baconet. Topp med bbq-saus og lokket. Happy meal!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger
Siste nytt
20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeBrann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger
Populært