– Opp mot 100 døde i Syria

Fredag ble et stort syrisk flagg støttet opp av folkemassene som demonstrerte mot president Bashar al-Assad i byen Hama. Søndag morgen inntok syriske stridsvogner byen (foto: Reuters/Scanpix).
Fredag ble et stort syrisk flagg støttet opp av folkemassene som demonstrerte mot president Bashar al-Assad i byen Hama. Søndag morgen inntok syriske stridsvogner byen (foto: Reuters/Scanpix).

95 personer er drept etter at syriske styrker stormet byen Hama søndag, ifølge menneskerettsaktivister. Internasjonale ledere fordømmer det syriske regimet for handlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statlige medier i Syria bekrefter at det har vært harde kamper i Hama. Syriske stridsvogner stormet byen tidlig på dagen, etter en måneds beleiring.

– Minst 95 personer er drept etter at hæren angrep Hama, sier Ammar Qurabi, som leder Den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter.

Han forteller at han har en liste med navn på 62 av de drepte.

Les også: Minst 22 demonstranter drept i Syria

Åpnet ild

Tidligere søndag sa Rami Abdel Rahman ved Det syriske instituttet for menneskerettigheter at hæren hadde skutt mot sivile i Hama og at minst 45 personer var drept. Rahman fryktet at dødstallet kunne stige fordi så mange var såret.

– Stridsvogner angriper fra alle retninger. De skyter vilkårlig med maskingevær og kjører over improviserte sperringer som folk har bygd, sa en lege på telefon til nyhetsbyrået Reuters, mens skyting kunne høres i bakgrunnen.

Legen fortalte at 24 personer var blitt brakt døde til sykehusene i byen.

– Antall drepte er høyere. Det ligger kropper i gatene, sa en innbygger.

Folk i Hama forteller at stridsvognene i gjennomsnitt skjøt omtrent fire granater i minuttet mot byen om de omkringliggende områdene søndag. Tilførselen av strøm og vann skal ha blitt kuttet i de største nabolagene.

Les også: Skjøt for å drepe

SANA bekrefter

Det statlige nyhetsbyrået i Syria, SANA, bekrefter at det har vært harde kamper og melder at mange væpnede menn «skyter intensivt for å skremme innbyggere» fra byens tak.

– Væpnede grupper i Hama har satt fyr på politistasjoner og blokkert inngangene til byen med brennende dekk, melder SANA, som opplyser at gruppene har maskingeværer og granater.

Nyhetsbyrået rapporterer at to politimenn er drept i sammenstøtene i Hama. I tillegg skal det ha vært kamper i flere andre byer.

–19 personer er drept i den østlige byen Deir al-Zor. Seks er drept i Harak i Deraa-regionen i sør og enda en er drept i al-Bukamal, sier Ammar Qurabi, som hevder minst 121 personer er drept og dusinvis er såret rundt om i landet søndag.

Les også: Syria bryter ut i massedemonstrasjoner

Viktig by

Noen av de største demonstrasjonene i løpet av det fire måneder lange syriske opprøret har funnet sted i Hama, rundt 200 kilometer nord for hovedstaden Damaskus. Byen har lenge vært et senter for opposisjon, og syriske styrker har beleiret den i en måned.

Syrias president Bashar al-Assad har helt siden mars forsøkt å knuse opprøret, som er inspirert av folkeopprørene i Tunisia og Egypt.

En aktivistgruppe, Avaaz, hevdet i forrige uke at minst 1.600 mennesker er drept i opprøret i Syria, mens nesten 3.000 er forsvunnet og 26.000 er arrestert.

Syriske myndigheter har kastet ut uavhengige journalister fra landet, noe som gjør det vanskelig å få opplysninger bekreftet av uavhengige kilder.

Pågrepet opposisjonsleder

Samtidig har syriske sikkerhetsstyrker pågrepet en av de sentrale opposisjonslederne i Deir al-Zor-provinsen, ifølge opposisjonskilder.

Sheikh Nawaf al-Bashir leder de over en million medlemmene i Baqqara-stammen i Deir al-Zor og er en viktig skikkelse i opprøret mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

Ifølge opposisjonskilder ble han pågrepet i nærheten av Syrias hovedstad Damaskus søndag ettermiddag, etter å ha deltatt i demonstrasjonene i hjemprovinsen gjennom helgen.Ifølge Ammar Qurabi, leder for Den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter, er minst 19 personer drept i Deir al-Zor i demonstrasjoner i helgen.

Lover å isolere Assad

Syriske myndigheter har blitt kraftig fordømt av flere internasjonale ledere umiddelbart etter hendelsene i dag.

USAs president Barack Obama sier demonstrantene er «modige» og at Syria vil bli «et bedre sted etter en demokratisk forandring».

- Jeg er forferdet over den syriske regjeringens voldsbruk og brutalitet mot sin egen befolkning. Rapportene fra Hama er fryktelige og viser det syriske regimets sanne karakter, sier den amerikanske presidenten.

Obama lover å øke presse mot det syriske regimet i tiden framover, og arbeide for å isolere Assads regjering internasjonalt.

Fordømmes kraftig

Italias utenriksminister Franco Frattini ba president Nashar al-Assad om umiddelbart å gi opp alle voldshandlinger og i stedet føre dialog med opposisjonen.

- Dette er det seneste forferdelige tilfellet av voldelig undertrykking mot demonstranter som har samlet seg fredelig i flere dager, sa Frattini ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også den franske og den britiske regjeringen retter skarp kritikk mot Syria. Syriske ledere må svare for sine gjerninger. De brutale handlingene mot sivile er særlig uakseptable ved inngangen til den muslimske fastemåneden Ramadan, heter det i en erklæring fra det franske utenriksdepartementet.

ABC Nyheter har vært i kontakt med det norske Utenriksdepartementet, som vurderer situasjonen og eventuelle norske reaksjoner.

Truer med sanksjoner

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle sier han er «dypt sjokkert» over dagens hendelser.

- Hvis president Assad ikke skifter kurs, vil vi og våre partnere i EU pålegge nye sanksjoner, sier den tyske utenriksministeren.EU har allerede fryst syriske midler og innført reiseforbud for regimet i Damaskus, inkludert president Assad.

Westerwelle sa at Tyskland, som for tiden leder FNs sikkerhetsråd, vil jobbe for å få rådet til å fordømme det syriske regimet. Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Portugal har foreslått et resolusjon som fordømmer Assad, men Russland og Kina har gått imot den, og også Brasil, Sør-Afrika og India har kommet med innsigelser.

- Full krig

JJ Harder, presseattaché ved USAs ambassade i Damaskus, uttaler til BBC at det syriske angrepet på Hama er en «siste, desperat handling» fra det syriske regimet, som har gått til «full krig» mot sin egen befolkning.

- Jeg tror vi trygt kan si at den syriske regjeringen har gått til full krig mot sin egen befolkning, sier Harder.

Han avviser syriske myndigheters forklaring om at styrkene slåss mot kriminelle gjenger.

- Det finnes én stor, bevæpnet gjeng i Syria, og det er den syriske regjeringen. Det er denne gjengen som plyndrer sine egne byer, det er denne gjengen som sprer terror i hjertene til mange av disse folkene som er der ute for å demonstrere fredelig.