Nome mener seg feilsitert

Petter Nome beklager timingen i sitt utspill etter tragedien i Oslo og på Utøya, men understreker at høyreekstreme og populistiske partier har et dyptgripende ansvar for aktivt å ha bidratt til et klima hvor hat og vold framstår som alternativer for deres mest utålmodige tilhengere. Foto: Scanpix.
Petter Nome beklager timingen i sitt utspill etter tragedien i Oslo og på Utøya, men understreker at høyreekstreme og populistiske partier har et dyptgripende ansvar for aktivt å ha bidratt til et klima hvor hat og vold framstår som alternativer for deres mest utålmodige tilhengere. Foto: Scanpix.

Petter Nome har måttet tåle kritikk for sitt utspill etter tragedien i Oslo og på Utøya. I en pressemelding søndag ber han om at debatten må komme tilbake på sporet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I pressemeldingen, sendt ut av NTB søndag formiddag, skriver Petter Nome at han har mottatt et femtitalls meldinger på mail og sms med til dels svært hatefullt og truende innhold.

Bakgrunnen er et innlegg i den spanske avisen El Mundo signert Nome - og en artikkel i Dagbladet om at Nome gir Frp-leder Siv Jensen et klart medansvar for et klima av hat og vold.

I sitt tilsvar søndag hevder Petter Nome seg feilsitert.

– Jeg vil sterkt understreke følgende: Tittelen i Dagbladet er ikke dekkende for det jeg har skrevet. Mine formuleringer om Fremskrittspartiets ansvar (som var skrevet for den spanske avisen El Mundo) lyder slik:

FrPs leder, Siv Jensen, sier hun var sjokkert da det viste seg at Behring Breivik var et tidligere medlem. Det var hun selvsagt, og hun gråt. Men har hun noen gang bidratt til å bygge bro mellom mennesker og kulturer? Aldri. Har hun noen gang forsøkt å fiske stemmer ved å snakke om snikislamisering og nasjonale og kristne verdier? Ja, nesten hver eneste dag.

– Dagbladet «siterer» meg på at Siv Jensen ikke «åpenlyst og direkte støtter volden». Noe slikt har jeg aldri sagt. Jeg skriver:

Siv Jensen støtter ikke voldsbruk. Det gjør heller ikke majoriteten av hennes kolleger i populistiske og høyreekstreme partier i Europa. Men de bør ikke slippe unna med sine sjokk og opphovnede ansikter. De bærer et dyptgripende ansvar for aktivt å ha bidratt til et klima hvor hat og vold framstår som alternativer for deres mest utålmodige tilhengere.

Ifølge Nome skal stadig flere kommentatorer i det politiske Norge ha gitt uttrykk for tilsvarende synspunkter.

Beklager timingen

Nome beklager i pressemeldingen at synspunktene han kom med kom på et for tidlig tidspunkt i den norske debatten. Han beklager også at kommentarene kan ha skadet hans arbeidsgiver og vært en merbelastning for mennesker i sorg.

Nome er i dag administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Etter at Dagbladet omtalte saken 26. juli, rykket NHO Mat og drikke, hvor Bryggeri- og drikkevareforening er med, ut for å ta avstand fra innlegget.

- Vi tar sterk avstand fra det som du har referert for meg nå, sa administrerende direktør Knut Maroni i NHO Mat og Drikke, til Dagbladet.

Står for substansen

Petter Nome vil ikke beklage substansen i det han skrev.

– Mitt håp nå er at en viktig og nødvendig debatt kommer tilbake på sporet. Det handler ikke om å legge bånd på en kritisk debatt om innvandringspolitikk og religioner, men om menneskesyn, retorikk og holdninger, skriver han.

– Videre håper jeg at Dagbladet kan bli mer opptatt av å fremme en meningsfull og nyansert debatt enn å skape bråk og sensasjoner, og at de som kommenterer leser litt mer enn sensasjonsoverskriftene før de griper til tastatur og mikrofoner.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy