Dansk høyreekstremist «slipper unna»

Dansk politi får krass kritikk for å ikke ha fulgt opp en kjent høyreekstremist etter at de fant bombeutstyr i kjelleren hans i januar. Han får nå våpentrening i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk politi har tidligere forsikret om at de holder et godt øye med landets ytterste høyrefløy etter terrorangrepene i Norge.

Nå settes det spørsmålstegn ved deres innsats, etter at en av landets største saker om høyreekstremisme renner ut i sanden, skriver den danske avisen Berlingske.

Får ikke svar

Talsmann for Danmarks Nationale Front, Lars Agerbak, ble i januar varetektsfengslet i tre uker etter at politiet fant bombeoppskrifter og kjemikalier i kjelleren hans. Men saken er ikke blitt fulgt videre opp. Nå er han i Russland og får våpentrening av gruppen Slavisk Union, skriver den danske avisen.

– Jeg har spurt politiet: hva skjer? Det er ikke tatt ut noen anklage. Det har ikke skjedd noen ting. Det er ingen dynamikk i etterforskningen, og etter hva som har skjedd i Norge så er dette helt uforståelig, sier Agerbaks advokat Peter Hjørne.

Også politiker for Det konservative folkeparti, Tom Behnke, er kritisk.

– I lys av hvor alvorlig den er, er jeg overrasket over at man ikke er ferdig med denne saken. Jeg vil ta det opp med justisministeren, sier han

Snart

Nordsjællans politi, som har ansvaret for saken, avviser kritikken.

– Dette er en stor sak som krever mye etterforskning. Den er nå avsluttet og jeg håper at en juridisk vurdering vil være klar i august. Mer kan jeg ikke si, sier Henrik Blichmann i Nordsjællans Politi.

Slavisk union er forbudt i Russland og har tatt på seg ansvaret for flere drap på advokater, journalister og politimenn. Etter terrorangrepene i Norge har gruppen kalt terrorsiktede Anders Behring Breivik for «Norges hvite helt».

Personvernpolicy