Populært småplukk

FYLLES: Bærkurven som henger på magen, fylles fort når Kristine (6) og Sivert Olsen (9) plukker store, røde bringebær.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelt å dyrke, sunt å spise. Ferske bær inntar norske hager og kresne ganer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Beskjær bærbusken

Ved å beskjære får du en luftigere busk som gir større bær og er mindre sykdomsutsatt.

Stikkelsbær, solbær og rips

• Buskene kan beskjæres hele året, men det vanligste er å beskjære om våren.

• Hold busken ung ved å ta bort greiner som eldre enn tre til fire år. Kutt greinene nede ved roten.

• Fjern i tillegg skadde og syke greiner og greiner som ligger nede.

• Enkelte solbærsorter har lett for å få greiner i bakken, og må derfor støttes opp.

Bringebær

• Busken har toårige skudd som gir bær andre året. Fjern derfor skudd etter at de har båret bær. Dette bør skje om høsten.

• Svake og skadde skudd fjernes tidlig om våren.

• Klipp ned nye skudd utenfor bringebærraden rundt Sankthans.

(Kilde: Arnfinn Nes, Bioforsk og Mesterhagen)

Bærfakta

Bjørnebær

Rik på fiber, A-vitamin og C-vitamin.

Sesong: august-september.

Blåbær

Rik på flavonoider (antioksidant).

Sesong: Juli-august

Bringebær

Inneholder antioksidanter (bl.a. C-vitamin og E-vitamin).

Sesong: Juli-august

Jordbær

Inneholder Fenoler (antioksidant) og C-vitamin.

Sesong: Mai-august.

Multer

Inneholder A-vitaminer og C-vitaminer.

Sesong: August-september.

Rips

Inneholder C-vitamin og mineraler.

Sesong: Juli-september.

Solbær

Inneholder antioksidanter (C-vitaminer, flavonoider og anthocyaniner).

Sesong: Juli-august.

Stikkelsbær

Inneholder A-vitaminer og C-vitaminer.

Sesong: Juli-august.

Tyttebær

Inneholder benzosyre (for lang holdbarhet), noe C-vitamin.

Sesong: August-oktober.

(Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Bama)

Du trenger verken gartnerutdannelse eller spesielt grønne fingrer for å få bærbuskene til å trives. Solbær, rips, stikkelsbær og bringebær er både godt, sunt og voksevillig. Kanskje er det derfor flere av oss har fått øynene opp for de runde herlighetene?

Selvplukk

På Vestre Frogner gård i Bærum har bringebærene vært plukkeklare i flere uker. Nå har også rips- og solbærene begynt å få den riktige fargen og smaken. Opp fra buskene titter David og Sidsel Addison fra Bærum.

– Det er veldig ålreit å plukke solbær. Du får hele hånden full, sier Sidsel og løfter på en bærtung gren som til nå har fått stå uberørt på åkeren for selvplukk.

– Det er tett i tett, svarer David fra den andre siden av busken.

Det er han som skal stå for syltinga når de kommer hjem med det som ganske snart teller tolv kurver fylt til randen av blåsvarte bær. Noen friske bær kommer også til å gå i frokostblandinga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske produsenter av solbær, rips og stikkelsbær har tradisjonelt konsentrert seg om bær til industriell bearbeiding, som saft og syltetøy. Men nå har etterspørselen etter friske bær økt, forklarer seniorforsker og bærekspert Arnfinn Nes ved Bioforsk på Ås.

– Helse har blitt veldig in både nasjonalt og internasjonalt, og vi hører mye om helsefremmende stoffer som antioksidanter, fiber og vitaminer. Solbær inneholder mye C-vitamin, sier Nes.

Trendy

På Vestre Frogner gård har eier Hans Kristian Frogner merket at stadig flere kommer for rips og solbær. Men fremdeles er det bringebær som fyller de fleste kurvene som blir satt på vekta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt klart en økt interesse for bærbusker, men også for frukt. Det er noe med det å dyrke ting selv, og barn elsker jo dette her. Helse, trening og sunnhet er også i tiden, og smoothies har blitt populært hos både unge og eldre, sier Hilde Rokke Poppe, innkjøpsansvarlig for uteplanter ved Plantasjen Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arnfinn Nes ved Bioforsk har ledet et norsk prosjekt med det mål å få til lønnsom økologisk produksjon og omsetning av slike bærsorter. Og for at du og jeg skal kunne nyte lettstelte og gode bær, utvikler forskerne stadig nye sorter. Når bær skal fortæres ferske, er både smak og størrelse viktig. De nye sortene er også bedre rustet mot skadedyr og sykdommer.

– Og de er rikere på antioksidanter. 20–30 år tilbake hadde solbærene bare halvparten så mye C-vitamin som de har i dag, sier Nes.

Voksevillig

Bærbusker vokser i all slags jord hvis de får nok vann og næring, så de er takknemlige å dyrke.

– De kan også brukes som prydbusker eller plantes som en hekk. Blomstene er unnselige og ikke mye å se til, men hos moderne sorter er plantene ranke, friske og fine, sier Nes.

Også selvplukkerne Sidsel og David Eddison har et par solbærbusker i hagen hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

STOLT BONDE: Så mange er bærradene hos gårdeier Hans Kristian Frogner at de har fått «gatenummer». – Bare bortover her er det 100 rader, sier han og ser på radene med modne og halvmodne bringebær.STOLT BONDE: Så mange er bærradene hos gårdeier Hans Kristian Frogner at de har fått «gatenummer». – Bare bortover her er det 100 rader, sier han og ser på radene med modne og halvmodne bringebær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men de sliter. Det er fjellgrunn, så de har lite jord, sier David før kona anslår årets fangst til én kurv.

En hageflekk er nok den beste plassen for en bærbusk. Men har du stor nok potte og plass på balkongen, er det ikke umulig å få buskene til å gi deg friske bær der heller.

– I utgangspunktet kan du få bærbusker til å vokse på balkongen med god, riktig og nok jord, gjødsel og vann. Men de kan bli store. Bringebærplanter blir store busker og er ikke særlig egnet. Da er det bedre med for eksempel blåbær, men husk da å ha to sorter for å få bestøvning og bær, sier Poppe.

Solbærsmoothie med rips og yoghurt (4 porsj.)

Ingredienser:

100 g solbær

100 g rips

Artikkelen fortsetter under annonsen

6 dl yoghurt naturell

2 ss sukker

Framgangsmåte:

Bland alle ingredienser i en blender, hurtigmikser eller smoothiemaker. Pynt med rips (ev. vendt i sukker). Serveres umiddelbart.

Stikkelsbærpai

Ingredienser:

500 g stikkelsbær

75 g sukker

150 g hvetemel

3 ss sukker

1 stk. egg

125 g smør

1 stk. egg til pensling

Framgangsmåte:

Rens og vask stikkelsbærene. Smuldre sammen mel, smør, sukker (3 ss) og egg. Elt deigen. Kle bunnen og sidene i en rund kakeform med to tredeler av deigen. Legg i stikkelsbærene og dryss over sukker (75 g). Rull resten av deigen ut til remser og legg dem som et gitter over bærene. Pensle kaken med sammenpisket egg og stek på 200 grader i cirka 45 minutter på nederste rille i ovnen.

Lettvint bringebæris

Ingredienser:

300 g frosne bringebær

1 dl melis

3 dl kremfløte

Framgangsmåte:

Bland alle ingrediensene i en food processor til isen er fast. Pynt med noen bringebær og server isen med en gang.

(Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt)

SOLBÆR: Det bugner av blåsvarte C-vitaminbomber på Vestre Frogner gård.SOLBÆR: Det bugner av blåsvarte C-vitaminbomber på Vestre Frogner gård.