– Det er nå vi må komme sammen

Leder for Unge Venstre Sveinung Rotevatn før starten av sommersamlingen på Hove utenfor Arendal lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
Leder for Unge Venstre Sveinung Rotevatn før starten av sommersamlingen på Hove utenfor Arendal lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Unge Venstre vurderte å avlyse årets sommerleir på grunn av terroraksjonene, kom det rop fra medlemmene: – Det er nettopp nå vi må komme sammen!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en skyfri himmel og i lett sørlandsk bris kom 170 Unge Venstre-medlemmer til Hove leir på Tromøy i Arendal lørdag. Stemningen var avdempet, og det vanket mange og lange klemmer. Men det var også smil og latter. Politiet er til stede, men ellers er det ingen store sikkerhetstiltak.

– Det føles veldig deilig å komme hit, treffe andre medlemmer, snakke sammen og gi hverandre en klem. Dessuten vil vi vise at vi må fortsette å kjempe for det vi tror på, sier 21 år gamle Kathrine Næss Hald fra Kristiansand.

Kortere

Unge Venstre er den første ungdomsorganisasjonen som samles etter tragedien på Utøya og i Oslo forrige fredag. Sommerleiren er omdøpt til samling og kortet ned med to dager. Men i tillegg til å minnes terrorofrene skal det også diskuteres politikk fram til tirsdag.

– Det føles veldig riktig å komme sammen nå. Derfor bestemte vi oss for å kjøre som planlagt så snart sikkerheten var ivaretatt. Vi har hatt en veldig god dialog med PST, som har sagt at det ikke er økt fare, sier Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tvil

Han tok imot de første medlemmene lørdag formiddag, og hele dagen var viet samtale og markering av terrorangrepene.

– Vi var selvfølgelig veldig i tvil om vi skulle gjennomføre leiren. Men vi fikk tilbakemeldinger fra medlemmene som ba oss om ikke å avlyse. De sa at det viktigste nå er å komme sammen, sier Rotevatn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at Unge Venstre gjennomfører leiren i samråd med både AUF og de andre ungdomsorganisasjonene.

Mintes ofrene

Det ble lørdag ettermiddag gjennomført en minnemarkering, med taler av ungdomspartiets ledelse og av prest Per Arne Dahl. Markeringen ble avsluttet med at leirdeltakerne la ned hver sin rose og tente lys under den store bjørka på leirplassen på Hove, til tonene av Tears in Heaven og Eric Clapton.

Dahl, som til daglig er prest på Stortinget og i Trefoldighetskirken i Oslo, gratulerte ungdommene med beslutningen om å opprettholde arrangementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er avgjørende at vi kan gjøre to ting samtidig: Både gi sorgen rom og tid, det trenger vi. Men samtidig komme sammen i et fellesskap og gi håpet det samme rommet, sier Dahl til NTB.

Politikk

Søndag starter de politiske diskusjonene på Hove, og leder Sveinung Rotevatn sier at det nå skal bli godt å diskutere politikk.

– Gjerningsmannen forsøkte å stoppe ungdommer som diskuterte politikk. Derfor skal vi nå diskutere både utdanning, klima og EU-saken. Dette skal ikke være en sørgesamling, sier Rotevatn, som advarer mot å etterkomme krav om strengere straffer og mer overvåking som svar på terroren Norge opplevde forrige fredag.

– Det finnes ikke et overvåkingstiltak som kan stoppe en slik gjerningsmann. Et liberalt demokrati kan aldri garantere seg mot denne typen handlinger, sier Rotevatn.

Unge Venstre medlemmene legger ned blomster og tenner lys for å minne terror ofrene under sommersamlingen på Hove utenfor Arendal lørdag (foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix).

Les flere nyheter