Mener mediehelikoptrene ga falskt håp

Mens skytingen på Utøya pågikk svevde et mediehelikopter over øya. Ifølge flere AUF-ungdommer som befant seg midt i dramaet på Utøya, kan helikopteret ha bidratt til å sette dem i fare. Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix.
Mens skytingen på Utøya pågikk svevde et mediehelikopter over øya. Ifølge flere AUF-ungdommer som befant seg midt i dramaet på Utøya, kan helikopteret ha bidratt til å sette dem i fare. Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix.

Flere av de overlevende fra Utøya mener helikoptre som fløy over øya ga dem falskt håp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens skytingen på Utøya pågikk svevde et mediehelikopter over øya. Ifølge flere AUF-ungdommer som befant seg midt i dramaet på Utøya, kan helikopteret ha bidratt til å sette dem i fare.

Det skriver Dagbladet lørdag.

Også ABC Nyheter har skrevet om NRK-helikopteret som sirklet over øya mens den grufulle massakren pågikk fredag 22. juli.

I et intervju med 17 år gamle Iril Myrvang Gjørv som befant seg på AUF-leiren på Utøya, forteller hun at flere personer kan ha misforstått hva slags helikopter som kom.

– Det var den største tabben, at det helikopteret kom. Jeg tror folk kom fram da, at de trodde de var trygge. Men det var bare NRK, ikke politiet. Skytingen fortsatte, sier hun i et intervju publisert hos ABC Nyheter fredag kveld.

Lignende kritikk er fremsatt av de overlevende i flere medier.

Leder i Karasjok AUF, Issat Jovnna Eira forteller til Dagbladet at de var en gruppe på rundt 20 personer som søkte tilflukt ved en klippe i utkanten av øya.

– Det virket som et trygt sted, men på et tidspunkt kom et helikopter over oss, det sirklet veldig mye rundt hvor vi stod. Flere håpet at det var hjelpen som kom, sier han.

Ifølge Eira gikk ting helt galt for gruppen med ungdommer rett etter at helikopteret hadde dratt videre.

18 år gamle Chris Jørgensen forteller en tilsvarende historie.

– Vi var 41 som hadde gjemt oss. Men verst ble det da helikopteret kom og fotograferte. Det pekte oss ut for drapsmannen, slik at han kom og skjøt, slik at vi måtte løpe videre, forteller han.

Fungerende kringkastingssjef, Per-Arne Kalbakk sier det er forferdelig hvis helikoptrene kan ha bidratt til at folks posisjoner har blitt avslørt.

– Vi hadde helikopter i lufta for å filme Regjerningskvartalet, og helikopteret ble videresendt til Utøya da vi hørte at noe skjedde der, forteller Kalbakk til Dagbladet.

Han bedyrer at de aldri gikk lavere enn 200 meter og at de ikke gikk inn i de enkelte situasjonene.

Det ble ikke brukt politihelikopter i operasjonen på Utøya 22. juli ettersom helikopteret stod på bakken på grunn av ferie.

Personvernpolicy