Politiet vil ikke bekrefte Slottet som terrormål

Den siktede gjerningsmannen etter bombeangrepet i Oslo sentrum og massakren på Utøya forrige fredag skal ha innrømmet at han også hadde planer om å angripe Slottet og Arbeiderpartiets hovedkontor på Youngstorget. Foto: Scanpix.
Den siktede gjerningsmannen etter bombeangrepet i Oslo sentrum og massakren på Utøya forrige fredag skal ha innrømmet at han også hadde planer om å angripe Slottet og Arbeiderpartiets hovedkontor på Youngstorget. Foto: Scanpix.

Politiet vil ikke bekrefte avisoppslag om at Slottet og kontorene til Arbeiderpartiet på Youngstorget i Oslo også skal ha vært mål for Anders Behring Breiviks terrorisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG skriver lørdag at massemorderen har opplyst dette i avhør, men politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby valgte å ikke kommentere eventuelt andre mål under en presseorientering lørdag. Men han avviste heller ikke opplysningene.

– Vi vil ikke kommentere disse målene, men velger å være generelle. Han har sagt i avhør at han hadde planer om å angripe flere mål, men at han 22. juli valgte å holde seg Regjeringskvartalet og Utøya, sier Kraby.

Les også: - Breivik hadde planlagt å bombe to bygninger til

Ifølge VGs politikilder er det symbolikken Slottet har i det norske samfunn, og ikke kongehuset som sådan og personene som oppholder seg på Slottet, som Breivik ønsket å angripe.

Naturlige terrormål

– Det vi har sagt, er at han har vært interessert også i andre mål. Det er mål som ville være naturlige for en terrorist, sa Kraby.

Stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt presiserte at en del aktuelle bygninger har vakthold også til vanlig, men at det ble styrket umiddelbart etter terroraksjonen i Regjeringskvartalet.

Politiet kan foreløpig ikke fastslå med full sikkerhet at Brevik var alene om planlegging og gjennomføring, som han selv hevder.

De to avhørene denne uken har stort sett gått med til å la Breivik fortelle og gi sin versjon. Kraby sier at mer nærgående avhør vil starte neste uke.

Han bekrefter at Breiviks mor har vært inne til formelt avhør, men vil ikke si hvor hun oppholder seg.

– Tiltalte forklarer seg på en rolig måte. Han er mer enn villig til å gi sin versjon av hendelsene, sier politiadvokaten.

Flere bomber

Breivik skal ha hatt planer om å sette sammen mange nok bomber til å kunne angripe alle målene han ønsket i forkant av terrorangrepet 22. juli, ifølge VG. Å sette sammen slike bomber tar lang tid. Dette skriver også 32-åringen selv i sitt såkalte manifest.

Etter at bomben gikk av i Regjeringskvartalet, sjekket politiet en rekke adresser.

– Vi sjekket rundt ti adresser som kom opp i startfasen, enten gjennom informasjon som lå på internett, eller dokumentasjon som politiet kom over på andre måter, sier stabssjef Fredriksen.

Breivik ble avhørt i om lag ti timer fredag. Det meste av tiden ble brukt til å gå gjennom den 30 sider lange utskriften av det forrige avhøret, som fant sted sist lørdag.

Bevegelser

I tillegg spurte politiet nærmere om hans bevegelser i området rundt Regjeringskvartalet før og etter bomben gikk av.

Karby framholdt lørdag at politiet har «rimelig god kontroll» over Breiviks bevegelser i tidsrommet mellom bomben gikk av i sentrum og han gikk om bord i båten som skulle bringe ham til Utøya. Blant annet har politiet tidspunkt for bompassering.

– Han har forklart seg utførlig om disse minuttene. Det er viktig for oss fordi vi må verifisere om det han sier er korrekt. Vi kan av naturlige grunner ikke gå inn på detaljene om de opplysningene han har gitt, sier Kraby.

Stabssjef Fredriksen sa at to viktige arrangementer skulle finne sted i Oslo lørdag.– Det første er en minnekonsert i Domkirken, der mange skal bidra til en verdig sørgestund. Den andre er starten på Norway Cup, som minner oss om at livet går videre, sa Fredriksen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy