Polen innrømmer hovedansvar for flyulykke

En russisk militær står vakt ved vraket av det polske flyet som krasjet nær Smolensk flyplass 11. april 2010. Foto: Reuters/Scanpix.
En russisk militær står vakt ved vraket av det polske flyet som krasjet nær Smolensk flyplass 11. april 2010. Foto: Reuters/Scanpix.

Men også sviktende utstyr og dårlig kommunikasjon fra russisk flyplasspersonell bidro til flyulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over ett år er gått siden Polens president Lech Kaczynski og en rekke andre polske samfunnstopper mistet livet i en flystyrt utenfor den russiske byen Smolensk den 10. april 2010.

Fredag ble polske myndigheters granskingsrapport offentliggjort. I den vedgås det at Polen selv har hovedansvaret for ulykken. Likevel påpekes det feil og mangler ved flyplassen i Smolensk.

– Kommisjonen har fastslått at lyssystemet ved flyplassen inneholdt feil og var utilstrekkelig, sa oberstløytnant Robert Benedict på en pressekonferanse.

Han la til at russere også hadde gitt gale ordrer til flybesetningen.

Den russiske havarikommisjonen la i januar i år fram sin rapport om ulykken. Den bekreftet ryktene om at flere polske ledere befant seg i cockpiten rett før ulykken, og hevdet at pilotene ble presset til å gjennomføre landingen til tross for advarsler fra flygelederne, som ba pilotene avbryte grunnet dårlig vær.

Den russiske rapporten ble mottatt som en fornærmelse i Polen.

Den polske rapporten ble angivelig utsatt fordi de ikke fikk tilsendt nødvendige opplysninger fra russerne. (©NTB)

Personvernpolicy