Slik har Anders Behring Breivik det på Ila

Det er på en naken celle av denne typen at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) tilbringer 23 av døgnets 24 timer. Måltider og eventuell lufting skjer til varierende tider på døgnet, av hensyn til hans sikkerhet. Foto: Reuters/Berit Roald/Scanpix
Det er på en naken celle av denne typen at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) tilbringer 23 av døgnets 24 timer. Måltider og eventuell lufting skjer til varierende tider på døgnet, av hensyn til hans sikkerhet. Foto: Reuters/Berit Roald/Scanpix

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har ingen faste rutiner å forholde seg til mens han sitter i isolat på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid sier at Breivik sitter på en eneromsavdeling.

– Det betyr at han ikke har kontakt med noen andre innsatte. De eneste han har kontakt med er fengselsbetjenter, helsepersonell og kanskje prest. Når han ikke er i aktivitet, er han innelåst på cella, sier Bjarkeid.

– Vil ta ham

Fra korridorene på Ila fengsel fortelles det til VG at det råder en lynsjestemning, etter at de innsatte forsto at Brevik skulle til Ila.

En av de innsatte sier at folk vil ta ham dersom de får sjansen. Mannen som uttaler seg, er selv dømt for to drap.

Ingen rutiner

Direktør Bjarkeid forteller til NTB at uforutsigbarhet er ett av tiltakene for å ivareta Breiviks sikkerhet:

– Vi har kun en rutine, og det er at vi ikke har noen rutiner. Dette gjør vi av hensyn til hans sikkerhet.

Bjarkeid legger til at loven sier at alle innsatte skal ha en times lufting hver dag.

- Mulig med tilpasset soning

Kriminalomsorgen har mulighet til å etablere individuelt tilpassede soningsforhold som ivaretar både samfunnets og en domfelts sikkerhet, sier leder av Kriminalomsorgens sentrale forvaltning, Marianne Vollan.

På spørsmål om hvordan et slikt soningsregime kan gjennomføres i tilfellet Anders Behring Breivik, sier hun at det foreløpig er tale om en siktet som sitter i varetekt.

– Så lenge han ikke har fått en dom, ønsker jeg ikke å spekulere på hvilken reaksjon han eventuelt blir idømt, sier Vollan.

Hun bekrefter imidlertid på generelt grunnlag at det er enkelte ulikheter i det nærmere innholdet i straffegjennomføringen av tidsbestemt fengselsstraff og forvaring.

Livsvarig er mulig

– Forvaring kan forlenges utover lengstetid av domstolene og anvendes i situasjoner hvor det er fare for nye, alvorlige straffbare handlinger. Forvaring kan i ytterste konsekvens vare livet ut, og denne reaksjonen er først og fremst begrunnet av hensynet til samfunnets sikkerhet, sier Vollan.

Personvernpolicy