Regjeringen oppretter terrorkommisjon

Statsminister Jens Stoltenberg holdt pressekonferanse med lederne av de andre politiske partiene i regjeringens representasjonsbolig onsdag.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg holdt pressekonferanse med lederne av de andre politiske partiene i regjeringens representasjonsbolig onsdag. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil opprette en uavhengig kommisjon for å gjennomgå angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya 22.7.2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørgekledde partiledere med statsministeren i spissen møtte onsdag ettermiddag pressen i hagen bak regjeringens representasjonsbolig i Parkveien. Her lanserte Jens Stoltenberg (Ap) det som skal hete 22. juli-kommisjonen, flankert av opposisjonslederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) og med regjeringskollegaene Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp) ved sin side.

Hensikten var åpenbart å få fram bredden bak beslutningen og betydningen av å fastslå at denne kommisjonen skal være helt uavhengig sammensatt.

– Integritet er nøkkelordet når kommisjonens medlemmer skal pekes ut, sa statsministeren.

Minnemarkering og gravferd

Regjeringen har satt i gang et arbeid for å arrangere en nasjonal minnemarkering der de etterlatte etter angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya deltar. Det vil også bli arrangert en egen markering for ansatte i Regjeringskvartalet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har også besluttet at staten vil gi tilskudd til dekning av utgifter i forbindelse med gravferd og minnesamvær. Hver av de omkomne får 100.000 kroner til dette. Kostnader knyttet til reiseutgifter i forbindelse med den nasjonale minnemarkeringen i Oslo vil også bli dekket.

– Ofrene for de grusomme handlingene har krav på voldsoffererstatning, og vår beslutning er nærmest en forskuttering for å fjerne all usikkerhet, sa statsministeren.

Må skje raskt

Stoltenberg sa at rapporten som blir utarbeidet av 22. juli-kommisjonen, skal legges fram for ham som statsminister. Regjeringen vil så gå gjennom rapporten og deretter legge fram en melding for Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette skal ikke være en granskningskommisjon. Det er ingen underkjennelse av den fantastiske innsatsen hjelpemannskaper og andre har bidratt med. Men det er viktig at vi får en fullstendig gjennomgang av hva som har skjedd, og jeg tror de pårørende vil sette pris på en samlet fremstilling, sier Stoltenberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil bli opprettet et eget hensiktsmessig regelverk for terrorkommisjonen, og statsministeren regner med at det kan gå rundt ett år før en rapport kan legges fram.

– Ingen syndebukker

De parlamentariske lederne sto samlet bak statsministeren onsdag.

– Jeg mener det var klokt av statsministeren å gjøre dette grepet. Jeg tror det kan bli en viktig del av sorgarbeidet og peke på hva vi kan lære av det som har skjedd, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Også Erna Solberg mener kommisjonen vil få en viktig funksjon.

– Det er viktig å påpeke at kommisjonen ikke skal lete etter syndebukker. Men vi skal se om det finnes svakheter i håndteringen som vi kan lære av, sier Høyre-lederen.

Ifølge Stoltenberg er det omfanget av angrepet som gjør kommisjonen spesiell.

– Vi har aldri noensinne hatt et angrep av et slikt omfang. Det dreier seg om en nasjonal tragedie og et angrep på nasjonen og på våre viktigste beslutningsinstitusjoner. Størrelsen på og omfanget av hendelsene gjør denne kommisjonen veldig annerledes enn tidligere, sier statsministeren.

(©NTB)

Les flere nyheter