– Danmark står sammen med Norge

Den danske kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltok på minnestunden. Foto: AP.

– Det er som et angrep på våre søstre og brødre, sa Danmarks statsminister under minnegudstjenesten for terrorofrene i København Domkirke onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forferdelsen etter angrepene i Oslo og på Utøya forrige fredag etterlater samfunnet i sorg. Alt vi kan gjøre er å gråte med, sa Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen under minnegudstjenesten i Københavns Domkirke, der det offisielle Danmark onsdag samlet seg for å minnes ofrene i terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Også en av ofrene var fra Danmark: Hanne Anette Balch Fjalestad

Deretter siterte han den norske lyrikeren og samfunnsdebattanten Arnulf Øverlands motstandsdikt «Vi overlever alt», som sirkulerte i Norge under andre verdenskrig.

– Vi deler sorgen

– Til det norske folk og Regjeringen: Dere skal vite at vi i Danmark står sammen med dere i denne stund. Vi deler deres sorg. Vi oppfatter angrepet som et angrep på våre brødre og søstre, ja, på oss selv, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) i sin tale i kirken.

– Mitt hjerte frøs til is da jeg hørte om angrepene, fortsatte statsministeren.

Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ankom gudstjenesten med bøyde nakker og kledd i sort, skriver den danske avisa Berlingske.

Les også: Lys og blomster i Oslo sentrum

Takket Danmark

Også Norges ambassadør til København Jørg Willy Bronebakk talte i kirken.

– Her i Danmark er det overveldende. Mengden lys, blomster og hilsener rører oss dypt, sa ambassadøren, og understreket at Norges budskap etter angrepene er at man ikke vil gi etter for terror.

– Det var en gripende minnestund, varmen strålte ut, sa Bronebekk til Ritzau etter gudstjenesten.

I og utenfor kirken var det i København fullt av dansker og nordmenn som ville minnes de 76 bekreftede ofrene for angrepene.

Samtidig satt politikere fra alle partier sammen på de fremste benkene i kirken, som for å illustrere at demokratiet styrkes når det angripes. Sammen med statsministeren hadde blant andre utenriksminister Lene Espersen (De konservative), integrasjonsminister Søren Pind (Venstre), parlamentariker Frank Aaen (fra sosialistpartiet Enhedslisten), Henrik Sass Larsen (Socialdemokraterne) og Morten Messerschmidt (Dansk Folkeparti), møtt opp.

Les også leserkommentaren: Takk Danmark!

Personvernpolicy