Internasjonale medier: – En verdig reaksjon

Et stort antall internasjonale pressefolk er i Oslo for å dekke terrorsaken. De er forbløffet over det norske folkets reaksjon på angrepene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Et stort antall internasjonale pressefolk er i Oslo for å dekke terrorsaken. De er forbløffet over det norske folkets reaksjon på angrepene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Verdens øyne har vært rettet mot Norge i flere dager, og utenlandske medier hyller det norske folks reaksjon etter terrorangrepene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved blomsterhavet utenfor Domkirken i Oslo har de hvite varebilene med satellitter klumpet seg sammen. I Oslos nye mediegetto putrer aggregater, og velkledde reportere svirrer stresset rundt på Stortorvet. Det er mye som skal på plass før dagens direktesending – fra det lille landet som har vært hovedsaken i medier over hele verden.

– Umulig å si

Det er ingen som sitter med en totaloversikt over hvor mange journalister som faktisk har strømmet til landet de siste dagene, men at det er mange er det ingen tvil om.

– Det er helt umulig for meg å si. Det er ikke alle journalistene som kommer hit, sier nestleder Pierre Deshayes i Foreign Press Association i Norge.

Det var fullt av pressefolk utenfor Tinghuset i Oslo da den terrorsiktede var på vei til fengslingsmøtet. Saken følges tett også i utlandet. Foto: Per Løchen / ScanpixDet var fullt av pressefolk utenfor Tinghuset i Oslo da den terrorsiktede var på vei til fengslingsmøtet. Saken følges tett også i utlandet. Foto: Per Løchen / Scanpix

Det eneste Deshayes har å gå etter, er at det møtte opp mellom 30 og 40 journalister til den internasjonale pressekonferansen som den siktedes forsvarer Geir Lippestad holdt tirsdag.

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har samarbeidet med NRK og TV 2 for å formidle TV-bilder til 61 kringkastere i over 40 europeiske land. De har også stadig fått henvendelser fra TV-kanaler som ønsket bilder fra Norge, deriblant Japan.

– Vi har også bidratt til å få sendt direkte fra pressekonferanser, og også fra minnegudstjenesten i Oslo domkirke, forteller nyhetsredaktør Julian Tarrant.

Stangs straff

De utenlandske journalistene virker forbløffet over norske statsledere og folkets reaksjon på den kraftige bomben i Regjeringskvartalet og den makabre skytingen på Utøya.

Statsminister Jens Stoltenberg blir intervjuet av pressen lørdag kveld etter å sett på de store ødeleggelsene fra bombeeksplosjonen i og rundt regjeringskvartalet fredag. Foto: Vegard Grøtt / ScanpixStatsminister Jens Stoltenberg blir intervjuet av pressen lørdag kveld etter å sett på de store ødeleggelsene fra bombeeksplosjonen i og rundt regjeringskvartalet fredag. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

– Vi skal straffe ham med demokrati og kjærlighet, sa Oslos ordfører Fabian Stang (H) til reporter Michael Holmes i CNN.

Den hjertelige og samlende retorikken er blitt formidlet videre til alle verdenshjørner. Særlig er det ett sitat som ligger på alles lepper. «Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen», sa en AUF-jente som ble intervjuet av den amerikanske TV-kanalen.

Svarer med kjærlighet

Den terrorsiktede Anders Behring Breivik siterte den britiske filosofen John Stuart Mill i sitt såkalte manifest.

Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen

– En person med en overbevisning er like sterk som 100.000 som bare har interesser, lød sitatet.

Europas største og Tysklands mest innflytelsesrike ukentlige tidsskrift, Der Spiegel, er imponert over hvordan Norge har snudd opp ned på sitatet da folk mandag møtte opp med roser og fakler i byer over hele landet. «Mandag kveld viste Norge hva det betyr når flere hundre tusen mennesker tror på noe – og svarer på en persons hat med storsinnethet og til og med kjærlighet.»

Lite land

Der Spiegels journalist Anna Reimann skrev en artikkel om verdigheten som har preget det norske folk i den tunge sorgen. I saken avslutter hun på følgende måte: «Selv i sin dypeste sorg blir ikke nordmenn hysteriske. De motstår hatet. De sørger dypt, men ingen sverger hevn. I stedet sier nordmenn at de ønsker mer medmenneskelighet og mer demokrati. Dette er imponerende tegn på de sterke sidene til dette lille landet».

Fredsnasjon

De mange pressefolkene utenfor Tinghuset i Oslo fant andre å intervjue da det ble kjent at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører. Alexander Røyne (med hvit trøye) gikk løs på en sivil politibil før fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik, gjerningsmannen bak terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Foto: Per Løchen / ScanpixDe mange pressefolkene utenfor Tinghuset i Oslo fant andre å intervjue da det ble kjent at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører. Alexander Røyne (med hvit trøye) gikk løs på en sivil politibil før fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik, gjerningsmannen bak terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Foto: Per Løchen / Scanpix

Reporter John Brain i BBC reiste til Norge lørdag, så snart kanalen forsto omfanget av terrorangrepene. Planen er å bli i en uke.

– Det har vært interessant, men trist å komme hit under disse omstendighetene, sier Brain.

Han synes nordmenn har reagert på en verdig måte, noe han klart mener er blitt framstilt i utenlandske medier.

– Norge er blitt portrettert som et land i smerte, men også som en fredsnasjon, sier han.

Reporteren ble rørt da han fikk se drøyt 200.000 mennesker strømme ut i Oslos gater.

– Det var overveldende. Dere viser ikke sinne eller hevn, men uttrykker i stedet sympati, forteller den britiske journalisten.

Personvernpolicy